Roskilde Museum udstiller forbløffende fund fra bronzealderen

02.12.2021

Af Stine Blegvad

Tæppe workshop

En opsigtsvækkende halsring er en såkaldt wendelring, som består af et avanceret, vredet spiralmønster. Den er datereret til ca. 500 før vor tidsregning og kan opleves på Roskilde Museum frem til og med skolernes vinterferie i uge 8. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU.

Frem over kan besøgende opleve udvalgte arkæologiske fund og andre museumsgenstande, som publikum ellers ikke ville have adgang til. Roskilde Museum dedikerer nemlig et rum til kortvarige særudstillinger af genstande, som museet arbejder med lige nu. Første udvalgte genstand er en 2.500 år gammel halsring, der for nylig blev indleveret – og som man næsten skulle tro var ny.

For omtrent 20 år siden fik en gårdejer ved Syv Holme, nær ved Lejre, øje på en stor ring af metal mellem det spirende korn på marken. Gårdejeren tog ringen med hjem og lagde den i et skab. Først for nylig, da gården skulle sælges, kom ringen frem igen. Gårdejeren afleverede ringen til ROMU, hvor arkæologerne straks kunne afgøre, at der var tale om en halsring fra bronzealderen.

Ifølge Lars K. Christensen, chef for forskning og kulturarv ved ROMU, var det måske ikke så mærkeligt, at gårdejeren ikke i første omgang så, at der var tale om en oldsag.

”Den store halsring ser faktisk forbløffende moderne ud”, siger han.

”Med sit avancerede, spiralformede design ligner den noget, der godt kunne stamme fra en nutidig kunsthåndværker. Men den er altså 2.500 år gammel, og et vidnesbyrd om, hvor fantastisk dygtige datidens mennesker var til at støbe og forme i bronze. Den synes vi, at alle skal have mulighed for at opleve så hurtigt som muligt,” forklarer han.

Et kig på de mest spændende sager lige nu

Den imponerende halsring er derfor valgt som den første genstand i udstillingsrummet, der løbende skal give de besøgende et indblik i noget af alt det spændende, som museet arbejder med.

”Der dukker hele tiden nye spændende fund op, når vores arkæologer graver, eller når folk indleverer ting til os fra den nærmeste fortid. Og det er kun en meget lille del af alt dét, vi rummer som museum, der kan opleves i vores udstillinger. Med det nye tiltag får de besøgende mulighed for at få et ekstra kig til noget af det allermest interessante, vi aktuelt arbejder med – uden at det ligefrem kræver en stor, ny særudstilling, som kan tage år at skabe,” forklarer Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

Man skal ikke vente for længe, hvis man vil opleve den fantastiske halsring fra bronzealderen.

”Halsringen falder uden tvivl ind under reglerne for Danefæ”, forklarer Lars K. Christensen.

”Danefæ er arkæologiske fund, som er så vigtige, at de skal overgå til Nationalmuseet. Og så er det slut med at se den i Roskilde.”

Eller måske er det ikke. Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, har nemlig for nylig erklæret, at han fremover gerne ser, at flere genstande kommer tilbage til de lokale museer, der hvor de oprindeligt blev fundet.

”Måske betyder det, at halsringen fra Syv Høje også i fremtiden vil kunne udstilles på Roskilde Museum”, håber ROMU’s chef for forskning og kulturarv.

Foreløbig kan halsringen opleves på Roskilde Museum fra og med lørdag den 4. december 2021 frem til og med 27. februar 2022.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

læs mere
Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

læs mere
Grundlovsdag på Roskilde Museum

Grundlovsdag på Roskilde Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

Fundet af en lille blyklump på Sortebrødre Plads i Roskilde rummer en helt særlig historie. Blyklumpen har nemlig vist sig at være et segl fra middelalderen, der har siddet på et brev fra paven i Rom. Roskilde Museums nye spotudstilling viser, hvordan en enkelt genstand fortæller en vigtig historie om Roskildes forbindelse til Europa i middelalderen. Udstillingen åbner den 28. marts.

læs mere
X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.22-5-2024
11.00-21.00