Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Af: Linda C. Jensen

15.06.2023

En undseelig brugsgenstand, der blev verdenskendt, er hovedpersonen i den nye spotudstilling, som kan opleves på Roskilde Museum fra 27. juni. Foto: Kristian Grøndahl
Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

I 1912 kom klemmen Storm til verden. Navnet siger det hele: Den skal nok klemme sig så fast om dit tøj, at det bliver hængende på tørresnoren – også ved kraftig vind. Men det er ikke alt. På papæsken til det amerikanske marked fra 1950’erne står også:

“Does not damage og tear the clothes. Made in Denmark – one of the United Nations. “

Nænsomt mod tøjet – og produceret af ”one of the good guys”.

Den danske producent Carl Christian Hansen med kontor og fabrik i Roskilde var konkurrencedygtig på prisen og overtog efterhånden det amerikanske klemmemarked. Den historie, og hele klemmens historie vil du kunne blive klogere på i en ny spotudstilling på Roskilde Museum i Skt. Ols Stræde.

 

Verdenskendt klassiker fra Roskilde
Museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen fra Roskilde Museum står bag den kommende spotudstilling, og hun har selv forelsket sig i den lille brugsgenstand, fordi:

“Det er en moderne klassiker, som alle kender – børn som voksne. Den har en fantastisk fortælling, der er knyttet til Roskilde. Her er en lokalfortælling, der rækker ud i verden.”

 

Anledningen til udstillingen er udgivelsen af bogen “Klemmefabrikanten” skrevet af journalist Tomas Skov, der opruller historien om den verdensomspændende familievirksomhed, som i dag er ejet af fjerde generation.

Et liv uden klemmer

Indtil tørretumblerens udbredelse blev sengetøj og klæder ofte tørret på en snor eller ved at blive bredt ud over småbuske. Men selve klemmen blev først opfundet i begyndelsen af 1800-tallet. Så billedet af husmoderen eller pigen i huset med en klemmepose om livet kan tidligst dateres tilbage til opfindelsen af den såkaldte dolly peg, som blev patenteret i 1809.

Dorthe Godsk Larsen fra Roskilde Museum fortæller, at dolly pegs var gode til at holde på tunge tekstiler som lagener af hør og bomuld. Men de var ikke at foretrække, når det gjaldt mere sarte tekstiler som fint vævet bomuld eller silke. Ofte fik disse tøjklemmer dekorative knopper, der tjente som hoveder, når børn forvandlede dem til små dukker.

 

Det var først i 1853, at den første klemme i to dele med en fjeder for et fastere greb blev opfundet.

Vaskekonerne må have været taknemmelige, endelig et ordentligt redskab til ophængning af mere delikate tekstiler. En generation efter udviklede en amerikaner, hvad der ligner nutidens klemme. Men hvordan blev en klemmevirksomhed fra Roskilde så markedsførende i hele verden?

 

Før klemmen ”Storm” kom til, fandtes andre løsninger på, hvordan man fastholder vasketøjet på tørresnoren. Nogle af dem kunne også bruges som små dukker. Foto: Kristian Grøndahl
 

Dansk klemme indtog USA

“Du vil da ikke have, at jeg skal lave tugthusarbejde?” var C. C. Hansens umiddelbare reaktion, da en bekendt viste ham klemmerne fra Vridsløselille Statsfængsel. Alligevel kunne fabrikanten se potentialet i den uundværlige lille brugsgenstand, og han gik i gang med at forfine fjederen, og i 1912 var hans nye prototype klar. Den fik navnet Storm.

På verdensudstillingen i Barcelona i 1929 vandt den sølv, og på industriudstillingen i Bruxelles i 1935 vandt den guld. Med de meritter var den danskproducerede klemme klar til at indtage verden.

Og sådan gik det. Virksomheden C.C. Hansen fik stor succes i USA, hvor de danske klemmer – som stadig blev produceret i fængsler – og i hjemmene af kvinder og børn – havde konkurrencedygtige priser. I USA var det nemlig forbudt at benytte de indsattes arbejdskraft, da det blev set som konkurrenceforvridende.

 

Klemmen er igen moderne

Klemmen fik konkurrence, da tørretumblerne kommer på markedet. I 2007 havde halvdelen af alle danske hjem en tørretumbler. Og man kunne forestille sig, at den slags kunne sætte en pind i hjulet på en lukrativ klemmeindustri. Men så kom der fokus på klimaet.

“Med den øgede klimabevidsthed har klemmer – især dem af træ – faktisk fået et comeback. For vi bruger mindre tørretumbler og mere vind og sol til at tørre vores tøj,” fortæller museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

“Jeg synes, at det er fascinerende, at sådan en lille, undseelig brugsgenstand kan fortælle store historier om industrialisering, sociale forhold, globalisering og nu også om bæredygtighed – klemmen holder sig relevant på tværs af skiftende tider og idealer.”

 

 

En gruppe børn leger foran klemmefabrikken i Ringstedgade i 1971. På det tidspunkt havde klemmen ”Storm” for længst indtaget verden. Foto: Kristian Grøndahl

Fakta om spotudstilling, sommersjov og foredrag

 

Spotudstilling: Tøjklemmen fra Roskilde åbner den 27. juni og kan opleves hele sommeren på Roskilde Museum.

Sommer for børn: Besøgende – børn såvel som voksne – kan prøve kræfter med at samle træklemmer, der stadig den dag i dag samles i hånden. Derudover er der andre kreative og sjove lege, som bringer den lille brugsgenstand i spil.

Foredrag: 22. august kl. 19-21: Mød C.C. Hansens barnebarn – der er opkaldt efter sin farfar – sammen med firmaets nuværende ejer – oldebarnet Robert la Cour til en spændende fortælling om en lokal familievirksomhed, der indtog det globale marked.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.20-9-2024
11.00-21.00