ARKÆOLOGI

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører, bygherrer samt amatørarkæologer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt ved forskellige former for anlægsarbejder. Dette arbejde finder sin baggrund i Museumslovens kapitel 8.

Arkæologi for bygherrer

Læs mere om, hvordan ROMU kan hjælpe dig som lodsejer, bygherre eller planlægger med at sikre kulturarven og overholde loven.

For amatørarkæologer

Læs mere om,  hvad du som amatørarkæolog skal være opmærksom på, når du går på opdagelse

Arkæologisk viden

Læs arkæologernes rapporter udarbejder på baggrund af afsluttede udgravninger

SÆRLIGT OM FORTIDSMINDER

ROMU er udpeget af Slots- og kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med de ca. 2.400 fredede fortidsminder, som findes på det centrale og vestlige Sjælland. I Danmark findes i dag mere end 30.000 fredede fortidsminder. De fredede fortidsminder er gravhøje fra bronzealder og stenbyggede grave fra stenalderen. Men også middelalderlige ruiner og voldsteder, milesten og vildtbanepæle fra 1700-tallet samt skanseanlæg fra englandskrigerne i begyndelse af 1800-tallet. Formålet med tilsynet er at få det enkelte fortidsmindes tilstand beskrevet samt at dokumentere eventuelle lovovertrædelser.

Ønsker man at gøre opmærksom på beskadigede fredede fortidsminder, skal man orientere Slots- og kulturstyrelsen samt kontakte ROMU.

Kontakt ROMUS ARKÆOLOGER

Roskilde Museum
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.28-3-2024
11.00-16.00