Roskilde Bibliotek og Roskilde Museum inviterer til demokratifestival

28.10.2021

Tæppe workshop

En af oplægsholderne på Roskilde Museum er historiker Gry Jexen, der med baggrund i sin bog ’Kvinde, kend din historie’ fortæller om betydningen af kvindernes stemmer og liv som en del af vores fælles historie og demokratiske udvikling.

I uge 44 inviterer Roskilde Bibliotek og Roskilde Museum til VIDEMOKRATI – en demokratifestival, der skal gøre borgerne lidt klogere på demokratiet. Målet er at få især de unge til at engagere sig og forstå, at det faktisk godt kan nytte noget at bruge sin stemme.

Når vi den 16. november skal sætte vores kryds ved kommunal- og regionsrådsvalget, tager vi det måske for givet, at vi overhovedet får lov til at stemme. Men demokrati er ikke noget, der er dumpet ned i vores skød. Det er noget, vi er opdraget og dannet til. Det vil Roskilde Museum og Roskilde Bibliotek gerne sætte fokus på i uge 44, hvor de to kulturinstitutioner inviterer til en række arrangementer under demokratifestivalen VI♥DEMOKRATI.

”Med VI♥DEMOKRATI sætter vi fokus på, hvordan vi praktiserer demokrati. Det er jo ikke naturgivent, at vi har demokrati. Det er noget, vi hele tiden forhandler, diskuterer og former. Det er kultur, så det batter,” siger Sidsel Risted Staun, formidlings- og kommunikationschef i museumskoncernen ROMU, som Roskilde Museum hører under.

I uge 44 kan man på museet og biblioteket høre foredrag eller deltage i debatter og workshops, der på hver sin måde udfolder demokratiet – både den nutidige praksis og det historiske perspektiv. Blandt andet kan man på Roskilde Museum høre historiker Gry Jexen sætte fokus på betydningen af kvinders rettigheder for vores fælles historie og demokratiske udvikling.

Biblioteket vil engagere de unge

Festivalen er en del af Roskilde Kommunes kampagne ’Stem med’. Med den håber kommunen at få flere især yngre til at gøre brug af deres demokratiske ret. Undersøgelser viser, at der er større sandsynlighed for at unge kommer til stemmeurnerne, hvis nogen tager dem med.

Derfor lyder opfordringen fra VI♥DEMOKRATI: Tag stilling, tag del og tag din bedste ven, mor, far eller nabo under armen og kom!

På Roskilde Bibliotek vil Leder af Læring og Medborgerskab, Anette Øster, især gerne have de 19-29-årige i tale. Og de skal ikke kun tales til, de skal tales med.

”I stedet for at sige, at de skal gå ned og stemme, så engagerer vi dem i nogle dialogbaserede oplæg eller workshops. De tager udgangspunkt i noget som vedrører dem og interesserer dem. For eksempel har vi et oplæg om sociale medier, hvor tonen kan være rigtig hård. Kan den være årsag til, at nogen helt afholder sig fra at blande sig i debatten? Det vil vi gerne prøve at kigge på,” forklarer hun.

Derudover vil biblioteket bruge nogle af sine faste koncepter, som for eksempel Den Grønne Sofa, en række fyraftensarrangementer, der sætter bæredygtighed, klima og miljø til debat. Også Menneskebiblioteket, hvor man kan låne et menneske, der indenfor et ønsket emne svarer på lånerens spørgsmål, bliver en del af VI♥DEMOKRATI. Håbet er, at det kan åbne debatten og nedbryde fordomme.

Festivalen er på ingen måde partipolitisk, og man vil ikke møde politikere på scenen til de enkelte arrangementer. I stedet vil man forhåbentligt opleve, hvad demokratiet kan.

”Jeg håber selvfølgelig, at vi får skabt en overbevisning om, at man skal stemme, men vigtigere endnu: En lyst til at engagere sig. At man får øjnene op for, hvor meget man faktisk kan flytte, og at man faktisk har en mulighed for at blive hørt, fordi kommunalvalget handler om det nære,” siger Anette Øster.

Hele programmet for VI♥DEMOKRATI kan ses her: https://roskildemuseum.dk/vielskerdemokrati/

Fakta:
VI♥DEMOKRATI afholdes i uge 44 på Roskilde Bibliotek og Roskilde Museum.
En række arrangementer i løbet af ugen skal sætte fokus på demokratiets historie, virkemidler og principper, og de to institutioner inviterer til debat og fordybelse, workshops og oplæg.
Se hele programmet på https://roskildemuseum.dk/vielskerdemokrati/og følg med på sociale medier under hashtagget #StemMed

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

læs mere
Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

læs mere
Grundlovsdag på Roskilde Museum

Grundlovsdag på Roskilde Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.7-11-2024
11.00-16.00