Roskilde Museum forlænger særudstilling om lokal modstandsgruppe

25.03.2021

Udstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ skulle egentlig være pillet ned i december. Men Roskilde Museum har benyttet sig af muligheden for at forlænge den, så flest muligt kan komme og se Anna Kristensens arbejde med modstandsgruppens historier. Udstillingen kan ses på Roskilde Museum frem til 1. august.

Den svenske kunstner Anna Kristensen har berørt adskillige museumsgæster med sin særudstilling ’Grethe – en våbenmodtagelse.’ Roskilde Museum har derfor forlænget udstillingen, så den stadig er her, når museet igen må åbne for publikum. Det er museets første særudstilling i nogle år – men det bliver ikke den sidste.

I stueetagen på Roskilde Museum hænger en faldskærm fra loftet. I en glasmontre ligger et stort, rustent hylster. Det er resterne af en container, som modstandsbevægelsen brugte til våbenmodtagelser under 2. verdenskrig. På væggen kører en film, hvor den svenske kunstner Anna Kristensen opruller historien om sin fars rolle i modstandsbevægelsen.

I flere måneder har Anna og hendes udstilling ’Grethe – en våbenmodtagelse’ savnet sit publikum. Men nu er der endelig sat dato på en genåbning. Fra 21. april må gæsterne – hvis alt går vel – komme tilbage til Roskilde Museum mod fremvisning af et coronapas.

Udsigten til liv i huset igen glæder naturligvis museumsinspektør på Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen:

”Selvom dørene har været lukket, har udstillingen jo været her hele tiden. Vi glæder os vildt meget til at dele den igen, og vi er så glade for, at vi at vi kan forlænge den, så dem, der ikke nåede forbi, også har mulighed for at se den. Eller man kan komme og se den igen – den appellerer virkelig til et genbesøg, fordi den er så rørende.”

Berørte gæster

Egentlig skulle særudstillingen være pillet ned i slutningen af december, men museet har fået mulighed for at forlænge udstillingen. Derfor kan man nu se den frem til 1. august.

”Det er en udstilling, som har berørt rigtig mange, der har været inde og se det. Annas historie rammer noget i folk, og den har i høj grad været en igangsætter for folks egne erindringer,” fortæller Dorthe Godsk Larsen.

Udstillingen er kulminationen på flere års research, hvor Anna Kristensen har ledt efter sin fars historie i modstandsbevægelsen Borup-holdet. Undervejs har hun fået kontakt til en række efterkommere af gruppens øvrige medlemmer. Flere af dem har aldrig før kendt til det modstandsarbejde, deres fædre deltog i under krigen.

”Annas udstilling har berørt dem, som selv kan huske besættelsen, og den næste generation, der måske – som Anna – ikke lige fik snakket med deres forældre om den tid. De er blevet inspireret til at dykke ned i deres egen fortælling om, hvor deres forældre var henne. Det er en kæmpe styrke, at udstillingen kan påvirke folk på den måde,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Flere særudstillinger på vej

Særudstilling om Anna Kristenses fars tid i modstandsbevægelsen er startskuddet til et større fokus på midlertidige udstillinger på Roskilde Museum.

”De seneste år har vi haft vores permanente samling og faste udstillinger som hovedtrækplaster. Men med ’Grethe’-udstillingen markerer vi, at der kommer et større fokus på skiftende særudstillinger her i huset igen,” fortæller Dorthe Godsk Larsen.

Også Lützhøft Købmandsgård i Ringstedgade 6-8 forbereder sig på gæster. Her kan man kigge ind fra torsdag den 22. april. Åbningstiderne hedder her torsdag-fredag 11-17 og lørdag 10-14

ROMU holder sig løbende opdateret om gældende retningslinjer for, hvordan besøgsstederne bedst passer på de besøgende. Foreløbig står det klart, at der bl.a. vil være krav om coronapas, når museerne – om alt går vel – kan åbne fra den 21. april. Det vil sige, at man skal fremvise dokumentation for, at man er vaccineret, tidligere har været smittet, eller at man inden for de sidste 72 timer er testet negativ for covid-19.

romu.dk kan man løbende følge med i tiltag og retningslinjer, så alle kan passe på hinanden.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.22-1-2025
11.00-21.00