Lise Nørgaard til maleren: Var det ikke bedre, I udstillede mit skelet?

Af: Jens-Jørgen Krogh
12.01.2023

Lars Rasmussens portræt af Lise Nørgaard viser hende i hendes hjem, omgivet af bøger og hunden Viffer. Portrættet kan fra 14. januar opleves på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU.

Roskilde Museum udstiller nu igen det roste portrætmaleri af byens mest berømte datter, forfatteren og journalisten Lise Nørgaard, der døde nytårsdag
Hun kom til verden for 105 år siden i Algade i Roskilde som Elise Tønder Jensen. Nytårsdag døde Lise Nørgaard som ”hele Danmarks Lise”. Kendt for sit forfatterskab, sin journalistik, sit udsyn, sit engagement i kvindekampen og for at sige og skildre tingene, som de er. Den anerkendte Roskilde-kunstner Lars Rasmussen forsøgte at fange det hele i sit roste og anerkendte portræt-maleri af Lise Nørgaard fra 1994.

”Lise var i starten ikke helt sikker på, at det var den bedste idé med et portræt. En af hendes første bemærkninger var, om det ikke var bedre, at Roskilde Museum udstillede hendes skelet i stedet,” husker Lars Rasmussen i dag.

”Vi blev dog hurtigt venner, og det var en meget stor fornøjelse at besøge hende hver eneste gang. Hun var evig munter og et altid fortællende menneske. Klassisk dannet og med sine krav om det samme til dialogen.”

Med bøger og hund

Det farverige portræt af Lise Nørgaard viser hende i sit hjem omgivet af bøger og sin elskede franske bulldog, Viffer.

”Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg ikke orkede at male de vanlige bogreoler som baggrund til endnu et portræt. Men de bøger var så meget Lise. Man kunne se, de var læst og brugt og slået op i mange gange. De var klart mere rynkede end hende selv. Så selvfølgelig er de med,” fortæller Lars Rasmussen her 28 år efter deres første møde.

Han pointerer, at bøgerne stod præcis, som de fremstår på maleriet. Det er forfattere som Thomas Mann, Stefan Sweig, Max Frisch og Bertold Brecht – alle på originalsproget – der står i reolen og præger baggrunden ganske symbolsk.

Maleriet er fra 1994. Og det fremgår også, at hun røg cigarillos fra Dannemann, og at hun havde en svaghed for kortspil.

“Jeg ville egentlig gerne have kortene vendt, men Lises bemærkning var blot, at man aldrig viser sin hånd til nogen.”

En hund står ikke model

Lars Rasmussen fortæller, at hunden Viffer fulgte Lise Nørgaard overalt. Spørgsmålet var ikke, om den skulle med på portrættet, men hvor.

“Det blev på bordet, og det var ikke nemt. En hund står ikke sådan model. Og den var opdraget til, at den ikke måtte komme på bordene, så den var noget ude af det og ville ned. Men hunden var Lises et og alt. Jeg har tit tænkt, at Viffer også burde have været med på statuen i Algade. De var nærmest uadskillelige.”

Da Lars Rasmussen skulle præsentere portrættet første gang for Lise Nørgaard var Viffer også med. Den for ind i atelieret, satte forbenene op på staffeliet og logrede ivrigt med halen.

“Den var tydeligt glad for, hvad den så. Bagefter løb den om på den anden side af staffeliet, men kom tilbage med halen mellem benene. Der kunne den ikke forså, at deromme kunne den ikke få øje på noget genkendeligt,” griner Lars Rasmussen.

Lars Rasmussen, i dag 70 år, er i øvrigt aldeles aktuel i Roskilde. Fra lørdag den 14. januar udstiller han i Roskilde Kunstforening i Palæfløjen i Det Kongelige Palæ. Med på udstillingen er også en af skitserne af det færdige portræt af Lise Nørgaard.

Det færdige portræt kan ligeledes opleves på Roskilde Museum fra lørdag den 14. januar.

Mindevandring og foredrag

Roskilde Museum mindes Lise Nørgaard med en række forskellige arrangementer. Ud over at genudstille portrættet arrangerer museet i samarbejde med Roskilde Kommune en mindevandring den 16. januar, samt en række andre byvandringer og foredrag. Foreløbig er følgende programsat:

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.20-9-2024
11.00-21.00