august, 2023

29aug15:0016:00Sidste chance! Åben udgravning ved Sortebrødre Plads

Mere

Detaljer om begivenheden

Så er det sidste chance for at komme med på åben udgravning og høre middelarkæolog Jesper Langkilde fortælle mere om, hvad arkæologerne har fundet på Sortebrødre Plads, inden de overlader stedet til opførelse af nye boliger. En række gruber og stolpehuller fra oldtiden viser for eksempel, at der allerede på et langt tidligere tidspunkt har boet mennesker i det område, hvor Roskilde opstod som by omkring år 1000. Turen starter ved udgravningen på Sortebrødre Plads.

Saxo fortæller om bygningen af en befæstning omkring Roskilde – en byvold – som dateres til midten af 1100-tallet. Men hvordan var byvolden konstrueret? Og mon der findes en hidtil ukendt byport ind til Sortebrødre Kloster? Tilbage i 2012 blev hele området ved Sortebrødre Plads forundersøgt ved en større arkæologisk forundersøgelse. Der blev påvist fortidsminder i hele området. Under udgravningen før opbygningen af parkeringshuset tilbage i 2016 blev en hidtil ukendt middelalderlig forstadsbebyggelse uden for byens østlige byport fundet. I 2022 vendte arkæologerne tilbage til området og nu nærmer udgravningen sin afslutning.

Læs mere om udgravningen her: https://roskildemuseum.dk/sb-plads/

Tid, pris og sted

Tirsdag 29 august kl. 15-16

Biletter til åben udgravning koster 75 kr. (+billetgebyr), og købes via billetto.dk

OBS! Mødested ved udgravningen på Sortebrødre Plads

Tidspunkt

(Tirsdag) 15:00 - 16:00

Adresse

Sortebrødre Plads

Sortebrødre Stræde, 4000, Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00