august, 2022

16aug19:0021:00Ryegårdskatten – Guldskat fra middelalderen

Mere

Detaljer om begivenheden

Foredrag ved middelalderarkæolog Jesper Langkilde og detektorførerne Rickey Kruse Pedersen og Jørgen Rasmussen

Tænk sig at finde en guldskat fra middelalderen! Det var det de to metaldetektorførere gjorde på en mark vest for Rye kirke. Lige nu er dele af skattefundet udstillet på Roskilde Museum. Mød detektorførerne Rickey Kruse Pedersen og Jørgen Rasmussen og hør dem fortælle om oplevelsen af at høre metaldetektorens bip-lyd og finde en guldskat. Middelarkæolog Jesper Langkilde viser, hvordan skattefundet førte til nye arkæologiske udgravninger og undersøgelser på stedet, som har bidraget til vores forståelse af samfundet i middelalderen.

Guldfund fra middelalderen er sjældne. Når så mange metalstykker findes samlet, kaldes det en skat. Inden for få kvadratmeter på marken vest for Rye kirke dukkede et over 80 stykker metal af mønter og smykkedele af bronze, sølv og guld. Dette enestående fund fortæller, at stedet har været helt særligt i middelalderen. En del af marken er udgravet i 1980’erne, og i 2021 lavede ROMU en ny udgravning omkring skattefundet.

Tid, pris og sted

D. 16. august kl. 19:00-21.00

100 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her:

roskildemuseum.dk/museumsforening/ Tilmelding nødvendig på billetto.

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45.

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00