november, 2022

24nov19:0021:00Mystiske gravpladser – Forbindelser over Roskilde Fjord: Foredrag ved arkæolog og udgravningsleder Katrine Ipsen Kjær

Mere

Detaljer om begivenheden

Man kommer ikke tættere på ældre tider, end når man står ansigt til ansigt med skelettet af en person, der rent faktisk levede dengang. Og hvad fortæller gravene om fortiden ved Roskilde Fjord? Hør arkæolog Katrine Ipsen Kjær fortælle om fundet af tre gravpladser fra de første århundreder e.Kr. udgravet i forbindelse med anlæggelsen af Kronprinsesse Mary Bro over Roskilde Fjord – og viser at historien om Roskilde Fjord måske nok er lig med de velkendte vikingeskibe, men også langt mere end dét.

 

Alle gravpladser bestod af jordfæstegrave, hvor de døde havde fået gravgaver med i form af lerkar og små spinkle bronzenåle. Både børn og voksne var repræsenteret i gravene. Et spændende og gådefuldt levn fra romertiden i Danmark. Arkæolog Katrine Ipsen Kjær var med under hele udgravningsforløbet fra de spæde forundersøgelser og første spadestik til selve udgravningsarbejdet og registreringen af fundene. Til foredrag viser hun en masse billeder fra udgravningen, så du kan komme helt tæt på detaljerne og få nogle gode bud på de historier, der knytter sig til menneskene i gravpladserne og de gravgaver de fik med sig.

 

Katrine giver et indblik i arkæologens arbejde. For hvordan finder arkæologer egentlig frem til grave før et anlægsarbejde går i gang? Og hvordan går de i det hele taget til værks, når de udgraver grave? I forbindelse med udgravninger bogen ”Kronprinsesse Marys Bro og arkæologien” blevet udgivet, som samler den vigtigste viden fra tre års udgravninger ved og i Roskilde Fjord, forud for det store brobyggeri. Den kan købes i museets butik.

 

Tid, pris og sted

24. november kl. 19:00-21.00

100 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/

Tilmelding nødvendig på billetto

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45

Tidspunkt

(Torsdag) 19:00 - 21:00

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00