november, 2021

02nov19:0021:00Kvinde Kend Din HistorieForedrag v. Gry Jexen

Mere

Detaljer om begivenheden

Historiker Gry Jexen sætter fokus på kvinders historie og betydningen af kvinders stemmer og liv som del af vores fælles historie og demokratiske udvikling. Med Grundloven i 1849 fik de fem f’er: fruentimmer, forbrydere, fjolser, fattige og folkehold ikke de samme rettigheder, som borgerskabets mænd. Kvinderne kunne ikke stemme til de demokratiske forsamlinger, men var underlagt husholdets mandlige overhoveds politiske overbevisning, økonomiske friheds rammer eller mulighed for karriere. I foredraget Kvinde kend din historie giver Gry Jexen et indblik i nogle af de vigtigste øjeblikke og personer i den danske kvindehistorie. Ved at kaste et blik bagud er vi i stand til at forstå nutiden og skabe den fremtid, vi ønsker. I Kvinde, kend din historie tager Gry Jexen et kig på 50 danske kvinder, der har levet i løbet af de sidste 500 år, og hvilken betydning, de har haft for kvinders udvikling i Danmark.

Foredraget Kvinde, kend din historie er en formidling af kvinders betydning i vores fælles historie og fortid. Gry Jexen kommer blandt andet ind på, hvorfor det er så vigtigt, at vi får kvinderne skrevet ind i vores fælles historie for at skabe ligestilling. Hvorfor er kvinderne overhovedet skrevet ud? Hvorfor er det vigtigt at få dem skrevet ind? Undervejs kommer Gry Jexen også med flere eksempler på kvinder fra historien, som har haft stor betydning, men ikke har fået den plads, de fortjener.

I november er det igen tid til kommunalvalg og alle over 18 år med opholdstilladelse kan stemme til valget!

Derfor arrangerer Roskilde Museum og Roskilde Bibliotekerne en vidensfestival i uge 44, hvor vi sammen sætter spot på demokratiets virkemidler og principper og indbyder til debat og fordybelse.

Roskilde Museum åbner den smukke foredragssal med et program som tager livtag med væsentlige demokratiske rettigheder og friheder, som blev indskrevet i grundloven fra 1849. Demokrati er kampplads, hvor rettigheder og friheder dagligt forhandles og praktiseres – det viser de historiske eksempler, men også de daglige debatter. Foredragene efterfølges af muligheden for at gå i dialog med oplægsholderne.

Roskilde Bibliotek sætter demokratiet til debat og dialog gennem et program med fokus på nye måder at forhandle demokratiet på gennem blandt andet sociale medier, i klimakampen og inklusionsprocesser.

Tag stilling, tag del og tag din bedste ven, mor, far eller nabo under armen og kom til et af de 11 arrangementer som ugen igennem finder sted på enten Roskilde Bibliotek eller Roskilde Museum.

KØB BILLETTER

TID, PRIS OG STED:

2. november kl. 19:00-21.00

110 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Roskilde Museum Sankt Ols gade 3, 4000 Roskilde

Din foredragsbillet gælder også som entrébillet til udstillingen samme dag.

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45.


Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00