april, 2022

23apr10:0012:00FORTIDSMINDEDAG: Opmaling af skåltegn ved Domkirkepladsen

Mere

Detaljer om begivenheden

FORTIDSMINDEDAG: Opmaling af skåltegn ved Domkirkepladsen

Oplev en helleristningssten blive opmalet i anledningen af den nationale fortidsmindeweekend.

Lørdag d. 23. april vil bronzealderekspert Flemming Kaul fra Nationalmuseet invitere os ind i helleristningernes og bronzealderens verden. Imens vil Gerhard Milstreu fra Tanums Hällristningsmuseum opmale skåltegn på en to meter høj sten ved Domkirkepladsen. Milstreu har mange års erfaring i at se på forskellige typer af helleristninger og er ekspert i at markere ristningerne med lindoliemaling, så de bliver synlige for alle.

På den ene af de to sten, som står foran Rektorboligen ud til Domkirkepladsen, ses nogle cirkulære fordybninger, der er indhakket af mennesker i bondestenalderen eller den efterfølgende bronzealder. Disse små fordybninger vil ROMU sammen eksperter markere med farve, så vi tydeligt kan opleve fortidens spor.

Den to meter høje sten blev oprindeligt fundet i Bondetinget. Flere store sten blev fundet her og der har formodentlig været tale om resterne fra en jættestue (et gravkammer). De fleste sten blev overladt til en stenhugger, men to blev i 1931 rejst udfor Skolegade nr. 3. Den ene sten har omkring 20 skåltegn hugget ind i overfladen, og det er den, som vi sætter fokus på i anledningen af fortidsmindeweekenden.

Fortidsmindeweekenden er et initiativ, som Slots- og Kulturstyrelsen introducerede i 2016, for at sætte fokus på vores fælles kulturarv. Formålet med denne dag er at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien. ROMU inviterer i år til denne helt unikke fortidsmindeoplevelse i hjertet af Roskilde.

Tid, pris og sted
Lørdag d. 23. april kl. 10-12
Gratis
Skolegade 3, 4000 Roskilde (foran Rektorboligen ved Domkirkepladsen).

Tidspunkt

(Lørdag) 10:00 - 12:00

Adresse

Rektorboligen

Skolegade 3, 4000 Roskilde

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.22-5-2024
11.00-21.00