februar, 2023

07feb19:0021:00Foredrag: Ulvejagt – Corfitz Ulfeldt – kongelig svigersøn, rigshofmester og landsforræder

Mere

Detaljer om begivenheden

Historien om Corfitz Ulfeldt er et væsentligt stykke Danmarkshistorie om en tid, hvor det danske rige bevægede sig med mellem stormagt og bankerot, tæt på tilintetgørelse. Corfitz blev både sit lands ambassadør, diplomat, kongens højre hånd og sit lands forræder. Han deltog i krigen mellem Danmark og Sverige, hvor han var medunderskriver på det dokument i Roskilde i 1658, der fratog Danmark en tredjedel af riget til Sverige.

Kom til foredrag og hør forfatter, der i 2021 udgav den historiske roman ’Ulvejagt – Corfitz Ulfeldt, kongelig svigersøn, tyveknægt og landsforræder’, fortælle underholdende og medrivende om Corfitz Ulfeldt og hans turbulente liv.

 

Corfitz Ulfeldt blev født i 1606 og fik al den uddannelse, der skulle til for at få stilling i kongens tjeneste. Han blev hofjunker og trolovet med kongens datter Leonora Christina og avancerede med tiden til rigshofmester. Med Frederik 3. s tronbestigelse begyndte Corfitz Ulfeldts politiske deroute og Ulfeldt-parrets personlige fald.

I 1651 flygtede familien fra Danmark og kom på flugten til Sverige, hvor Corfitz Ulfeldt indgik i den svenske konges tjeneste og ad den vej konspirerede mod sit fædreland. Efter at have medunderskriver på det dokument i Roskilde i 1658, der fratog Danmark en tredjedel af riget til Sverige mødte han tilbage i Sverige nemesis, der førte videre til både hans og Leonora Christinas undergang og død.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening.

Tid, pris og sted

7. februar 2023 kl. 19.00-21.00

100 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/

Tilmelding nødvendig på billetto.

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.30

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00