april, 2024

30apr19:0021:00Foredrag: Voldstederne Trygge Slot, Grimstrup og Bidstrup v. arkæologerne Leif Plith Lauritsen og Jesper Langkilde

Mere

Detaljer om begivenheden

I Danmark kendes ca. 1000 bevarede voldsteder, der er rester af en borg eller forsvarsværk, der er 1000 år gamle eller ældre. På Lolland-Falster lå den imponerende fæstning Trygge Slot, som Saxo beretter om.

Og Grimstrup Voldsted, der rummer et næsten glemt kapitel i danmarkshistorien. Aktuelt er Roskilde Museums arkæologier i gang med en undersøgelse af et af det mere ukendte Bidstrup voldsted beliggende, hvor det senere Sankt Hans Hospital blev opført i begyndelsen af 1800-tallet

Arkæolog Leif Plith fra Museums Lolland Falster vil fortælle om Trygge Slot og Grimstrup. Afslutningsvis vil Roskilde Museums arkæolog Jesper Langkilde fortælle nyt fra undersøgelserne af Bidstrup Voldsted i Roskilde.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening, der i maj måned tager på foreningstur til Lolland-Falster. Læs mere om turen og foreningen her: ROSKILDE MUSEUMSFORENING – ROSKILDE MUSEUM

 

Om Trygge Slot fortæller Saxo i året 1158 at venderne angreb Danmark, men at de ikke kunne overvinde fastringerne, der søgte tilflugt bag deres fælles forsvarsværk. Men hvor lå dette fælles forsvarsværk og hvor stort var det? I 2016 fandt man på Falster det vi i dag er mener, er det forsvarsværk som falstringerne søgte tilflugt i og modstod angrebet fra venderne.

 

Grimstrup, der ligger tæt på Maribo, er et sted, der med sine spændende omgivelser indeholdende en samlet historie om borgen fra dennes opførsel til dens nedrivning og mere til. Herfra har mindst 2 oprør rejst sig mod den danske kongemagt, nemlig to stormænds oprør mod først Valdemar Atterdag og dernæst dennes datter Margrete d 1.

 

Til Roskilde biskoppernes borg Bistrup hørte i middelalderen både landsby, kirke og mølle, som alt sammen er forsvundet i dag, men som der kan ligge arkæologiske spor af under det nuværende hospitalsområde.

Foto: Arkæologisk undersøgelse på Bidstrup Voldsted


Tid, pris og sted

30. april kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her:

roskildemuseum.dk/museumsforening/

Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.29-4-2024
11.00-16.00