november, 2023

28nov19:0021:00Foredrag: Klar til kamp - forsvaret af Roskilde-egnen under 1. Verdenskrig

Mere

Detaljer om begivenheden

Roskilde-egnen spillede en helt central rolle i den danske forsvarsstrategi under 1. verdenskrig. Med opførelsen af skyttegravsanlægget Tunestillingen ville Roskilde-egnen være blevet den afgørende slagmark, hvis Danmark var blevet angrebet af Tyskland. Da det frygtede angreb udeblev, er det store spørgsmål, om det hele var forgæves. Eller var det netop Tunestillingen, som forhindrede et angreb på Sjælland og en besættelse af Danmark?

Hør ph.d. og museumsinspektør ved Mosede Fort Kristian Bruhn fortælle om tyskernes angrebsplaner og Danmarks og Roskilde-egnens forsvarsstrategi under 1. verdenskrig.

Skyttegravsanlægget Tunestillingen gennemskar landskabet fra Køge Bugt over Tune til Roskilde Fjord ved Veddelev. Danmark forblev neutral under 1. verdenskrig, og i dag er både skyttegravene og mindet om dem væk. Men under 1. verdenskrig stod på Sjælland den største hær, Danmark nogensinde har haft, og Danmark var klar til krig, hvilket foredraget giver indblik i.

Foredraget er det første i en række, der knytter an til museets nye udstilling om krig, der åbner 24. november.

Dørene åbnes kl. 18, så der er mulighed for at se spotudstillingen inden foredraget.

 

Tid, pris og sted:

28. november kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/ (Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget)

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00