februar, 2024

06feb19:0021:00Danmark set fra en togkupe

Mere

Detaljer om begivenheden

Tegning: Hans tegners skitse ’Fra Klampenborgbanen’ som Illustreret Tidende bragte i juli 1881.

I 1847 åbnede kongerigets første bane mellem Roskilde og København med toget Odin. Fem år tidligere havde en begejstret H.C. Andersen efter sin første jernbanetur (i Tyskland) skrevet, at det var som at møde Gud ”Ansigt til Ansigt”. Jernbanen er et det 19. århundredes største opfindelser. Kom og hør forfatter og professor Martin Zerlang, der har skrevet bogen ’Danmark set fra en togkupé’ fortælle om togets og jernbanens kulturhistorie. Hør mere om, hvordan jernbanen satte sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark.

15. september 1853 skrev B.S. Ingemann til vennen N.F.S. Grundtvig, at damplokomotivet med ”dets stygge Piben” snart ville bruse forbi hans bopæl i Sorø – og det som Ingemann kaldte ”Jernbanealderen”, var begyndt. Toget og jernbanerne har omskabt landskabet og byerne, ja skabt byer, hundredvis af stationsbyer, ligesom jernbanerne har omskabt tiden, så alle steder har stillet på urene og indrettet sig efter den samme tid.  Også vi mennesker og vores sprog har taget form og farve efter jernbanedriften – når tingene kører ’på skinner’; når der er ’fuld damp på’, og når alt bare ’kører’ – ja så er alt i orden!

Martin Zerlang er professor i litteraturvidenskab og moderne kultur på Københavns Universitet.

Den anmelderoste bog, Danmark set fra en togkupé, udkom i 2023 på Gads Forlag.

Tid, pris og sted

6. februar kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere om museumsforeningen her: roskildemuseum.dk/museumsforening/

Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00