juni, 2022

15jun19:0021:00Danmark og England i 1000-tallet – de arkæologiske spor Foredrag v/seniorforsker Anne Pedersen, Nationalmuseet

Mere

Detaljer om begivenheden

I anledning af udstillingen af Ely-håndskriftet inviterer Roskilde Museum til et foredrag, der sætter fokus på de tætte forbindelse mellem England og Danmark i Vikingetiden. Seniorforsker ved Nationalmuseet Anne Pedersen vil trække nogle af de nye fund frem, der giver et indblik i en tæt kontakt på tværs af Nordsøen, på nogle områder endda næsten fælles kultur, der fortsatte længe efter Knud den Stores død.

At der var tætte forbindelser mellem England og Danmark i vikingetiden, er ingen sikkert i tvivl om. Der er tegnet utallige kort over vikingehærenes bevægelser i England, og de skriftlige kilder fortæller om voldsomme angreb på klostre og byer, politiske forhandlinger og opkrævning af Danegæld, men også bosættelse i det fjerne. Dette er dog kun den halve historie. De skriftlige og sproglige vidnesbyrd, der er så rige mod vest, mangler næsten helt i Danmark, og de arkæologiske fund var tidligere så få, at man måtte overveje, om nogen overhovedet vendte tilbage fra deres rejser mod vest. Dette var før metaldetektoren vandt indpas og før DNA- og strontiumanalyser. I dag ser billedet helt anderledes ud, ikke mindst for 1000-tallet. Anne Pedersen vil trække nogle af de nye fund frem, der giver et indblik i en tæt kontakt på tværs af Nordsøen, på nogle områder endda næsten fælles kultur, der fortsatte længe efter Knud den Stores død.

Tid, pris og sted

15. juni kl. 19:00-21.00
100 kr. (+billetgebyr)
Billetter købes via billetto.dk
Roskilde Museum Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde
Din foredragsbillet gælder også som entrébillet til udstillingen samme dag.
Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45

Tidspunkt

(Onsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Til top
X
Åbent i dag
d.22-9-2023
11.00-21.00