UNDERVISNING FOR BØRNEHAVER

Her på siden finder du en oversigt over undervisningsforløb tilegnet børnehaver 0. klasser

Evt.: +45 51 70 70 71  / mandag-fredag 9.00-15.00
booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid, og hav de informationer klar, der findes i formularerne herunder.

PRAKTISK INFORMATION VEDR. UNDERVISNING FOR BØRNEHAVER OG 0. KLASSER

Roskilde Museum tilbyder særligt pædagogisk tilrettelagte undervisningsforløb for børn i alderen 4-6 år og for 0. klasser.

Praktiske oplysninger

Adresse:

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3

4000 Roskilde

Tlf. 51 70 70 71

Ca. 500 meter fra Roskilde Station og Busholdeplads

 

Hvornår har museet åbent?

Roskilde Museum har åbent tirsdag til søndag kl. 10-16 for almindelige besøgende. Vi åbner dog gerne for børnehaver om mandagen, ligesom vi sagtens kan starte forløb fra kl. 9.00, når man booker et forløb.

 

Hvor mange må vi komme?

Vi har sat et max på 18 børn i forhold til aktiviteterne i forløbene. Det skal sikre at alle børn har mulighed for at deltage i aktiviteterne. I er altid velkommen til at komme med børnegrupper under det antal.

 

Kan vi spise madpakker på museet?

Vi har madpakkerum, som I er velkommen til at benytte. I er også velkomne til at sidde i museets gård og spise. Der tages dog forbehold for at Madpakkerummet skal bruges til anden undervisning.

 

Er der garderobe på Roskilde Museum?

Ja, vi har uaflåst garderobe på museet, hvor I kan sætte tasker og hænge jakker.

 

Hvordan booker jeg et forløb?

I kan kontakte museets bookingafdeling på tlf. 51 70 70 71 eller mail booking@romu.dk og booke et forløb.

 

Kan vi besøge Roskilde Museum på egen hånd?

Ja, I er altid velkommen til at besøge udstillingen og museet på egen hånd. Børn under 18 år har gratis adgang til museet og når man som pædagog, pædagogmedhjælper eller pædagogisk assistent følger en børnegruppe på museet har man som voksen over 18 år også gratis entre. Museet er åbent tirsdag til søndag kl. 10-16. I kan kontakte museets bookingafdeling på tlf. 51 70 70 71 eller mail booking@romu.dk og booke besøg.

 

Vil I vide mere om forløbene?

Hvis I har spørgsmål til indholdet i forløbene eller øvrige praktiske oplysninger, er I er velkomne til at kontakte Museumsinspektør, Louise Dahl Christensen tlf. 29 32 76 31 eller mail louised@romu.dk

INFORMATION OM AFTALE VEDR. GRATIS UNDERVISNING

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder, Roskilde Museum, Domkirkemuseet (Roskilde Domkirke), Lützhøfts Købmandsgård og Sankt Laurentius Kirkeruin.
På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15.
På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41.

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.

INFORMATION OM AFTALE VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 3 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 3 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2023/2024 tilbydes:

12.12.23 kl. 13-14.15  Roskilde Museum: Jul i en krisetid. Læs mere her på siden

17.1.24 kl. 13-15 RAGNAROCK: Mig og Mit Idol – Hack It! Læs mere på www.museumragnarock.dk/undervisning

UNDERVISNINGSFORLØB FOR BØRNEHAVER OG 0. KLASSE

FOR MANGE ÅR SIDEN - ARKÆOLOGI FOR BØRNEHAVER

Alderstrin: 5-6 år og 0. klasse.

Tid: 1½ time

Den styrkede pædagogiske læreplan: Alsidig personlig udvikling, Kommunikation og sprog, Kultur, æstetik og fællesskab.

Pris: 975 kr.

Gemte skatte og spændende fortællinger om fortiden er i fokus i dette forløb særligt målrettet de ældste børn i børnehaver og daginstitutioner. Sammen med museets formidler går I på opdagelse på Roskilde Museum og finder ting fra gamle dage i museets oldtidsudstilling. Her møder vi uroksen fra Himmelev mose, de to gravlagte personer fra Gerdrup og de mystiske billedsten, som vi udforsker i fællesskab. I får også mulighed for at prøve at finde ting i museets gravekasser med graveskeer og små metaldetektorer – ting som man kan røre ved og udforske. Sammen undersøger vi de ting, I finder og måske gemmer der sig en spændende historie om fortidens dyr og mennesker.

Forløbet er tilrettelagt, så det passer til de 5-6 årige, hvor børnenes perspektiv er det vigtigste. I forløbet er der fokus på dialog og udforskning, fantasi og nysgerrighed i samspil med museets formidler.  

Formålet med forløbene er at understøtte børnenes kulturelle medborgerskab ved at give dem viden om det sted de bor og føler sig hjemme, samt at børnene oplever, at de er en del af et nutidigt og historisk fællesskab som museet og byen udgør. Dermed er formålet også at børnene opnår viden om deres by og omegn i et historisk perspektiv. 

KEND DIN BY

Alderstrin: 5-6 år og 0. klasse.

Tid: 1½ time

Den styrkede pædagogiske læreplan: Alsidig personlig udvikling, Kommunikation og sprog, Kultur, æstetik og fællesskab.

Pris: 975 kr.

Tag med på en tur rundt i Roskilde by og opdag nogle at byens mange spændende steder. Turen er særligt tilrettelagt for de ældste børn i børnehaver og for 0. klasser. I følges med museets formidler rundt i byen og gennem legende aktiviteter lader vi børnene udforske byrummet. Her får de mulighed for at lege historie detektiver, der oplever og undersøger byens spor og alle dens historier om konger og dronninger, gode brødre, heste og helt almindelige børn, der har leget og gået i skole her, hvor børnene bor i dag. Vi skal undersøge bindingsværk ved det gule palæ, lege statueleg og kongens efterfølger og høre historien om byens grundlægger Kong Roar og hans bror Helge. Vi slutter af ved Sankt Hans Kilde med en lille forfriskning måske med helbredende virkning

Forløbet starter på Roskilde museum. Ruten vi går er ca. 500 meter i alt.

Formålet med forløbene er at understøtte børnenes kulturelle medborgerskab ved at give dem viden om det sted de bor og føler sig hjemme, samt at børnene oplever, at de er en del af et nutidigt og historisk fællesskab som museet og byen udgør. Dermed er formålet også at børnene opnår viden om deres by og omegn i et historisk perspektiv.

Kontakt booking

+45 51 70 70 71
mandag-fredag 09.00 – 15.00

En del af ROMU
Undervisning i Roskilde Domkirke tilrettelægges og formidles af  ROMUs skoletjeneste. Skoletjenesten varetager også undervisning på flere museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. På disse besøgssteder er der også mulighed for at booke spændende og lærerige undervisningsforløb. Læs om disse her:

ROMUs skoletjeneste

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.20-2-2024
11.00-16.00