TILBUD TIL BØRNEHAVER

Her på siden finder du en oversigt over undervisningsforløb tilegnet børnehaver 0. klasser

Evt.: +45 51 70 70 71  / mandag-fredag 9.00-15.00
booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid, og hav de informationer klar, der findes i formularerne herunder.

PRAKTISK INFORMATION VEDR. UNDERVISNING FOR BØRNEHAVER OG 0. KLASSER

Roskilde Museum tilbyder særligt pædagogisk tilrettelagte undervisningsforløb for børn i alderen 4-6 år og for 0. klasser.

Praktiske oplysninger

Adresse:

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3

4000 Roskilde

Tlf. 51 70 70 71

Ca. 500 meter fra Roskilde Station og Busholdeplads

 

Hvornår har museet åbent?

Roskilde Museum har åbent tirsdag til søndag kl. 10-16 for almindelige besøgende. Vi åbner dog gerne for børnehaver om mandagen, ligesom vi sagtens kan starte forløb fra kl. 9.00, når man booker et forløb.

 

Hvor mange må vi komme?

Vi har sat et max på 18 børn i forhold til aktiviteterne i forløbene. Det skal sikre at alle børn har mulighed for at deltage i aktiviteterne. I er altid velkommen til at komme med børnegrupper under det antal.

 

Kan vi spise madpakker på museet?

Vi har madpakkerum, som I er velkommen til at benytte. I er også velkomne til at sidde i museets gård og spise. Der tages dog forbehold for at Madpakkerummet skal bruges til anden undervisning.

 

Er der garderobe på Roskilde Museum?

Ja, vi har uaflåst garderobe på museet, hvor I kan sætte tasker og hænge jakker.

 

Hvordan booker jeg et forløb?

I kan kontakte museets bookingafdeling på tlf. 51 70 70 71 eller mail booking@romu.dk og booke et forløb.

 

Kan vi besøge Roskilde Museum på egen hånd?

Ja, I er altid velkommen til at besøge udstillingen og museet på egen hånd. Børn under 18 år har gratis adgang til museet og når man som pædagog, pædagogmedhjælper eller pædagogisk assistent følger en børnegruppe på museet har man som voksen over 18 år også gratis entre. Museet er åbent tirsdag til søndag kl. 10-16. I kan kontakte museets bookingafdeling på tlf. 51 70 70 71 eller mail booking@romu.dk og booke besøg.

 

Vil I vide mere om forløbene?

Hvis I har spørgsmål til indholdet i forløbene eller øvrige praktiske oplysninger, er I er velkomne til at kontakte Museumsinspektør, Louise Dahl Christensen tlf. 29 32 76 31 eller mail louised@romu.dk

UNDERVISNINGSFORLØB FOR BØRNEHAVER OG 0. KLASSE

FOR MANGE ÅR SIDEN - ARKÆOLOGI FOR BØRNEHAVER

Alderstrin: 5-6 år og 0. klasse.

Tid: 1½ time

Den styrkede pædagogiske læreplan: Alsidig personlig udvikling, Kommunikation og sprog, Kultur, æstetik og fællesskab.

Pris: 975 kr.

Gemte skatte og spændende fortællinger om fortiden er i fokus i dette forløb særligt målrettet de ældste børn i børnehaver og daginstitutioner. Sammen med museets formidler går I på opdagelse på Roskilde Museum og finder ting fra gamle dage i museets oldtidsudstilling. Her møder vi uroksen fra Himmelev mose, de to gravlagte personer fra Gerdrup og de mystiske billedsten, som vi udforsker i fællesskab. I får også mulighed for at prøve at finde ting i museets gravekasser med graveskeer og små metaldetektorer – ting som man kan røre ved og udforske. Sammen undersøger vi de ting, I finder og måske gemmer der sig en spændende historie om fortidens dyr og mennesker.

Forløbet er tilrettelagt, så det passer til de 5-6 årige, hvor børnenes perspektiv er det vigtigste. I forløbet er der fokus på dialog og udforskning, fantasi og nysgerrighed i samspil med museets formidler.  

Formålet med forløbene er at understøtte børnenes kulturelle medborgerskab ved at give dem viden om det sted de bor og føler sig hjemme, samt at børnene oplever, at de er en del af et nutidigt og historisk fællesskab som museet og byen udgør. Dermed er formålet også at børnene opnår viden om deres by og omegn i et historisk perspektiv. 

KEND DIN BY

Alderstrin: 5-6 år og 0. klasse.

Tid: 1½ time

Den styrkede pædagogiske læreplan: Alsidig personlig udvikling, Kommunikation og sprog, Kultur, æstetik og fællesskab.

Pris: 975 kr.

Tag med på en tur rundt i Roskilde by og opdag nogle at byens mange spændende steder. Turen er særligt tilrettelagt for de ældste børn i børnehaver og for 0. klasser. I følges med museets formidler rundt i byen og gennem legende aktiviteter lader vi børnene udforske byrummet. Her får de mulighed for at lege historie detektiver, der oplever og undersøger byens spor og alle dens historier om konger og dronninger, gode brødre, heste og helt almindelige børn, der har leget og gået i skole her, hvor børnene bor i dag. Vi skal undersøge bindingsværk ved det gule palæ, lege statueleg og kongens efterfølger og høre historien om byens grundlægger Kong Roar og hans bror Helge. Vi slutter af ved Sankt Hans Kilde med en lille forfriskning måske med helbredende virkning

Forløbet starter på Roskilde museum. Ruten vi går er ca. 500 meter i alt.

Formålet med forløbene er at understøtte børnenes kulturelle medborgerskab ved at give dem viden om det sted de bor og føler sig hjemme, samt at børnene oplever, at de er en del af et nutidigt og historisk fællesskab som museet og byen udgør. Dermed er formålet også at børnene opnår viden om deres by og omegn i et historisk perspektiv.

Kontakt booking

+45 51 70 70 71
mandag-fredag 09.00 – 15.00

En del af ROMU
Undervisning i Roskilde Domkirke tilrettelægges og formidles af  ROMUs skoletjeneste. Skoletjenesten varetager også undervisning på flere museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. På disse besøgssteder er der også mulighed for at booke spændende og lærerige undervisningsforløb. Læs om disse her:

ROMUs skoletjeneste

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.1-12-2024
11.00-16.00