Minder fra en dag med stor betydning – spotudstilling åbner lige op til årsdagen for Frederik 9.s død

16.12.2022

Af: Stine Blegvad

Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade, 24. januar 1972. Foto: Lise Evers

I januar 2022 ved 50-året for Frederik 9.s død satte Roskilde Museum gang i en stor indsamling af fortællinger og genstande fra den populære konges begravelse. Snart kan du opleve et udpluk af minderne i museets spotudstilling, som åbner den 10. januar 2023. Og samme aften kan du komme i dybden med et foredrag med forskeren bag udstillingen.

”Vores far var vildt stolt af den medalje resten af sit liv og viste den stolt frem til alle, som ville se den. Den sad på hans kiste den dag, han blev bisat.”

Sådan fortæller Anne Nygaard, hvis far var en af de DSB-medarbejdere, som sad vagt ved kisten i Kongevognen fra Københavns Hovedbanegård til Roskilde Station. Medaljen, som han modtog som tak for sin indsats, er netop en af de genstande, som har fundet vej til montren i Roskilde Museums kommende spotudstilling.

”Den er et godt eksempel på, hvor stor betydning begravelsen fik for virkelig mange mennesker – ikke mindst i Roskilde, som hele dagen var på den anden ende. For nogle mennesker mindede begravelsen dem om dødsfald blandt deres pårørende. For nogle er den en af de begivenheder, de binder minder fra deres fortid op på, og for andre igen blev den skelsættende for navngivningen af deres eget barn, som naturligvis blev… en Frederik. Det er netop denne vifte af betydninger, vi gerne vil give et lille indblik i med vores udstilling,” forklarer Laura Maria Schütze, som er museumsinspektør, ph.d. på ROMU og forsker i kongelige begravelser.

Mindemedalje fra Frederiks begravelse, Poul E. B. Neven fik den efter han vågede over kongens kiste i Kongetoget. Foto: Cille Krause

En særlig opgave til en særlig dag

Meningen med spotudstillinger på Roskilde Museum er, at museet kan udstille noget relativt hurtigt – i en skala, som ikke kræver flere års planlægning. Trods udstillingens beskedne omfang har holdet bag bestræbt sig på at skabe en sanselig og ganske alsidig udstilling:

”Her kan man for eksempel opleve både ambulancefører Erling fortælle om dengang, han stod lige bag Grace Kelly inde i domkirken og kunne dufte til hendes parfume. Og Poul, der som tømrer blev sat til at bygge ”festivaltoiletter” inde i kirken”, fortæller Laura – med henvisning til de interimistiske toiletter, som i al hast skulle bygges til de kongelige og deres gæster inde i domkirken.

”For nogen gæster vil udstillingen måske endda vække deres egne minder om denne særlige dag – hvad enten man fulgte begivenhederne i januarkulden langs ruten eller hjemme fra stuen, hvor begravelsen blev tv-transmitteret.”

Sorgen var tydelig at aflæse i Dronning Ingrid og Dronning Margrethes ansigter. Foto: Lise-Lotte Lydholm Dalum

Granduft og fælles sorg

Indsamlingen af minder blev sat i gang for et år siden i forbindelse med sømandskongens 50 års-dødsdag den 14. januar 2022. Og den vakte stor interesse; på to en halv uge fik museet 140 henvendelser.

Et emne, der går igen og igen i beretningerne, er den stemningsmættede begravelse. Det er fortællinger om Roskildes gader belagt med duftende gran og iklædt en flagallé med sørgeflor. Det er fortællinger om højtideligt udsmykkede butikker; om mennesker, der trodsede kulden for at samle sig i stille respekt, om stolthed over at være en del af noget betydningsfuldt – og om oplevelsen af stor samhørighed i sorgen.

Det vækker genklang den dag i dag, også hos Laura Maria Schütze:

”Jeg var i London i forbindelse med Dronning Elizabeths begravelse, og jeg blev ærligt talt lidt paf, da jeg genlæste erindringerne for Frederik 9.s begravelse. De nævner fællesskabet, der voksede ud af sorgen, stilheden og følelsen af at være del at noget helt særligt. Sådan var det at være i London i september 2022, og sådan var det at være i Roskilde i januar 1972”

En granbelagt Algade. Foto Lise-Lotte Lydholm Dalum

Foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Hvis du vil høre mere om Laura Maria Schützes forskning i Frederik 9. begravelse, så tag med til foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Her fortæller hun om de foreløbige resultater af indsamlingen og sætter Frederik 9.s begravelse i perspektiv til både den kongelige begravelsestradition, vi har i Roskilde Domkirke, og til udlandet.

Foredraget finder sted kl. 19 på Roskilde Museum samme dag som spotudstillingen åbner, dvs. tirsdag den 10. januar 2023.

Billetter kan købes på billetto.

Spotudstillingen, der åbner 10. januar, præsenterer et lille udpluk af de mange personlige beretninger, fotografier, film og genstande, som museet har samlet ind siden januar 2022.

Læs mere om selve indsamlingen: Indsamling: Husker du, da hele Danmark tog afsked med Frederik 9.?

Spotudstillingen er en del af forsknings- og formidlingsprojektet Religion – levende kulturarv, som er støttet af VELUX FONDEN.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.19-3-2024
11.00-16.00