Minder fra en dag med stor betydning – spotudstilling åbner lige op til årsdagen for Frederik 9.s død

16.12.2022

Af: Stine Blegvad

Frederik 9.s begravelsesoptog gennem Algade, 24. januar 1972. Foto: Lise Evers

I januar 2022 ved 50-året for Frederik 9.s død satte Roskilde Museum gang i en stor indsamling af fortællinger og genstande fra den populære konges begravelse. Snart kan du opleve et udpluk af minderne i museets spotudstilling, som åbner den 10. januar 2023. Og samme aften kan du komme i dybden med et foredrag med forskeren bag udstillingen.

”Vores far var vildt stolt af den medalje resten af sit liv og viste den stolt frem til alle, som ville se den. Den sad på hans kiste den dag, han blev bisat.”

Sådan fortæller Anne Nygaard, hvis far var en af de DSB-medarbejdere, som sad vagt ved kisten i Kongevognen fra Københavns Hovedbanegård til Roskilde Station. Medaljen, som han modtog som tak for sin indsats, er netop en af de genstande, som har fundet vej til montren i Roskilde Museums kommende spotudstilling.

”Den er et godt eksempel på, hvor stor betydning begravelsen fik for virkelig mange mennesker – ikke mindst i Roskilde, som hele dagen var på den anden ende. For nogle mennesker mindede begravelsen dem om dødsfald blandt deres pårørende. For nogle er den en af de begivenheder, de binder minder fra deres fortid op på, og for andre igen blev den skelsættende for navngivningen af deres eget barn, som naturligvis blev… en Frederik. Det er netop denne vifte af betydninger, vi gerne vil give et lille indblik i med vores udstilling,” forklarer Laura Maria Schütze, som er museumsinspektør, ph.d. på ROMU og forsker i kongelige begravelser.

Mindemedalje fra Frederiks begravelse, Poul E. B. Neven fik den efter han vågede over kongens kiste i Kongetoget. Foto: Cille Krause

En særlig opgave til en særlig dag

Meningen med spotudstillinger på Roskilde Museum er, at museet kan udstille noget relativt hurtigt – i en skala, som ikke kræver flere års planlægning. Trods udstillingens beskedne omfang har holdet bag bestræbt sig på at skabe en sanselig og ganske alsidig udstilling:

”Her kan man for eksempel opleve både ambulancefører Erling fortælle om dengang, han stod lige bag Grace Kelly inde i domkirken og kunne dufte til hendes parfume. Og Poul, der som tømrer blev sat til at bygge ”festivaltoiletter” inde i kirken”, fortæller Laura – med henvisning til de interimistiske toiletter, som i al hast skulle bygges til de kongelige og deres gæster inde i domkirken.

”For nogen gæster vil udstillingen måske endda vække deres egne minder om denne særlige dag – hvad enten man fulgte begivenhederne i januarkulden langs ruten eller hjemme fra stuen, hvor begravelsen blev tv-transmitteret.”

Sorgen var tydelig at aflæse i Dronning Ingrid og Dronning Margrethes ansigter. Foto: Lise-Lotte Lydholm Dalum

Granduft og fælles sorg

Indsamlingen af minder blev sat i gang for et år siden i forbindelse med sømandskongens 50 års-dødsdag den 14. januar 2022. Og den vakte stor interesse; på to en halv uge fik museet 140 henvendelser.

Et emne, der går igen og igen i beretningerne, er den stemningsmættede begravelse. Det er fortællinger om Roskildes gader belagt med duftende gran og iklædt en flagallé med sørgeflor. Det er fortællinger om højtideligt udsmykkede butikker; om mennesker, der trodsede kulden for at samle sig i stille respekt, om stolthed over at være en del af noget betydningsfuldt – og om oplevelsen af stor samhørighed i sorgen.

Det vækker genklang den dag i dag, også hos Laura Maria Schütze:

”Jeg var i London i forbindelse med Dronning Elizabeths begravelse, og jeg blev ærligt talt lidt paf, da jeg genlæste erindringerne for Frederik 9.s begravelse. De nævner fællesskabet, der voksede ud af sorgen, stilheden og følelsen af at være del at noget helt særligt. Sådan var det at være i London i september 2022, og sådan var det at være i Roskilde i januar 1972”

En granbelagt Algade. Foto Lise-Lotte Lydholm Dalum

Foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Hvis du vil høre mere om Laura Maria Schützes forskning i Frederik 9. begravelse, så tag med til foredraget ”Kongen er død. Længe leve dronningen”

Her fortæller hun om de foreløbige resultater af indsamlingen og sætter Frederik 9.s begravelse i perspektiv til både den kongelige begravelsestradition, vi har i Roskilde Domkirke, og til udlandet.

Foredraget finder sted kl. 19 på Roskilde Museum samme dag som spotudstillingen åbner, dvs. tirsdag den 10. januar 2023.

Billetter kan købes på billetto.

Spotudstillingen, der åbner 10. januar, præsenterer et lille udpluk af de mange personlige beretninger, fotografier, film og genstande, som museet har samlet ind siden januar 2022.

Læs mere om selve indsamlingen: Indsamling: Husker du, da hele Danmark tog afsked med Frederik 9.?

Spotudstillingen er en del af forsknings- og formidlingsprojektet Religion – levende kulturarv, som er støttet af VELUX FONDEN.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00