Sommeren er fuld af liv på Roskilde Museum

15.06.2021

Roskilde Museum har mange tilbud til sommerens aktiviteter. Som noget nyt kan man blandt andet tage med vægtere på tur i bymidten, når Roskilde Museum gør en del af Roskildes historie levende. FOTO: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen.

Sommeren byder på både vægtergang, byvandringer og børneaktiviteter fra besættelsestiden, når Roskilde Museum byder indenfor til historiske sommeraktiviteter.
 

I juni og juli bliver der rig mulighed for at opleve Roskildes historie. Både vægtergange, byvandringer og legetøj fra besættelsestiden er nemlig på tapetet når Roskilde Museum udbyder sommeraktiviteter.

”Vores sommeraktiviteter er for hele familien. Vil man opleve historien ude i bybilledet, kan man tage på én af vores nye vægtergange eller de velkendte byvandringer. På museet kan børn og barnlige sjæle få indblik i en anden tid og lave legetøj, prøve lege og få fortællinger fra besættelsestiden,” fortæller museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

Vægtergang
Som noget helt nyt bliver det muligt at komme med på vægtergang. Hver lørdag aften i juni samt onsdage og lørdage aftener i juli måned, kan man tage med en vægter på aftentur i bymidten.
Udklædte vægtere med uniform og morgenstjerne synger vægtersang og kommer med sjove fortællinger om byens liv, når Roskilde Museum vækker historien om byens vægtere til live.

Byvandringer
Det bliver også muligt at deltage på de populære byvandringer. Alle fire onsdage i juli måned udbydes en byvandring med et særligt tema.

På to af turene kan man komme med museets middelalderarkæolog på sporet af Roskildes historie. Den første tur går til Sortebrødre Plads, hvor en udgravning og fundet af to menneskekranier bragte ny viden frem om middelalderens Roskilde, i form af spor af en hidtil ukendt forstad til middelalderbyen.

Den anden tur går til Gråbrødre kirkegård, hvor fundet af frådsten kunne tyde på, at der måske har ligget en ældre ukendt kirke netop der. Den første tur er i kalenderen den 7. juli og den anden tur onsdagen efter den 14. juli.

De to sidste byvandringer fortæller om Roskildes storhedstid som magtcentrum, men også om byens skyggesider og nogle af de gemte, glemte og mørke historier. På turen berøres spørgsmål om byen som: hvilke bagsider var der af reformationen, hvorfor er Roskilde relativt ofte blevet ramt af epidemier, og hvordan forsøgte Roskilde at genrejse sig som handelsby i 1700’tallet? Turen udbydes både den 21. og 28. juli.

Leg som børn under besættelsen
På alle hverdage i skolernes sommerferie, kan man på museet også lave legetøj og prøve gamle børnelege fra besættelsestiden. Roskilde Museum giver børn og voksne indblik i, hvordan det var at være barn under besættelsen, hvor man trods varemangel og lukkede legetøjsfabrikker sagtens kunne lave sit eget legetøj af genbrug. Derfor kan børn og barnlige sjæle lave en legetøjsfaldskærm eller en fredsdue til at hænge i vinduet, eller prøve at løbe med trillebånd og hoppe mønstre i elastik i museumsgården.

Samtidig kan man høre fortællinger om livet under og efter krigen, om våbennedkastninger og faldskærme, der blev genbrugt til dåbs- og konfirmationskjoler. Besøgende kan også komme helt tæt på en nedkastet våbencontainer og faldskærmstøj i museets særudstilling ’Grethe-en våbenmodtagelse’.

Tid, pris og sted
Hvis du vil med på en vægtergang, en byvandringer eller lege som børn i besættelsen, kan du få overblik over tid, pris og billetbestilling herunder.

Vægtergange:
Juni-måned (2 ture): 19. og 26. kl. 20 – 21.30
Juli-måned (9 ture) Hver onsdag og lørdag kl. 20 – 21.30
Pris: 90 kr. (+billetgebyr) Børn er gratis.

Sted: Turen starter foran Sankt Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Billetten giver adgang til Sankt Laurentius i besøgsstedets åbningstid.

Byvandringer:

På sporet af Roskildes historie – var han en halshugget vendisk sørøver?
Onsdag den 7. juli klokken 17:00-18:00
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr). Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her

På sporet af Roskildes historie – den ukendte kirke:
Onsdag den 14. juli klokken 17:00-18:00
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr) Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Bag om Roskilde:
Onsdage den 21. juli og 28. juli klokken 17:00-18.30
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr). Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Barn under besættelsen:
Alle hverdage i ugerne 27, 28, 29 og 30
Kl. 10.00, kl.11.00, kl.12:00 og kl. 13:00.
Pris: Gratis for børn 0-18 år. Voksne 50 kr. (+billetgebyr).
Billetten gælder også som entrébillet til museets udstillinger samme dag.
Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde
Find billetter her.

 

Få overblik over alle sommeraktiviteterne på ROMUs mange besøgssteder her.

Hver onsdag i juli kan man komme med på byvandring med Roskilde Museum. Hver tur har sit eget tema. Èn af turene går med middelalderarkæologen forbi Gråbrødre kirkegård. FOTO: ROMU.

På Roskilde Museum kan børn og barnlige sjæle i sommerferien prøve lege fra besættelsestiden. Prøv for eksempel hinkelege eller rul med trillebånd.  FOTO: ROMU.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Til top
X
post-5988

Apoteker-digterens frihedssang bobler stadig af begejstring

BEGIVENHED

Apoteker-digterens frihedssang bobler stadig af begejstring

Af museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen, Roskilde Museum

28.04.2021

’En lærke letted’, og tusind fulgte’… syng med, når Alsang i Roskilde inviterer til fællessang 4. maj. Foto: Pixabay.

 

Inspireret af lærkesangen ved Gudenåen skrev apoteker Mads Nielsen i 1945 En lærke letted, der skulle gå hen og blive en af Danmarks vigtigste befrielsessange, og stadig den dag i dag opleves som en opløftende sang om forårets komme og frihedsglæde. Med sin boblende begejstring får sangen i lyset af det seneste års nedlukninger en forstærket betydning, som alle kan være med til at synge ud den 4. maj, når Alsang i Roskilde markerer befrielsesaftenen live på Facebook.
 

En lærke letted’, og tusind fulgte,
og straks var luften et væld af sang.
De tusind tårne tog til at tone,
så landet fyldtes af klokkers klang,
og byer blomstred’ i rødt og hvidt,
og det var forår og Danmark frit.
Ja, Danmark frit!

Ordene blev første gang trykt i et svensk blad i slutningen af maj 1945. Mads Nielsen skrev sangen på opfordring fra den kristne spejderbevægelse KFUM og efterfølgende blev sangen trykt i Kolding Folkeblad under titlen Danmark Frit.

En sognepræst læste digtet og fik den idé, at digtet skulle med i en festgudstjeneste på Valdemarsdag i anledning af 25-året for Genforeningen i 1920. Han henvendte sig derfor til læreren og komponisten Mathias Christensen i håbet om, at han kunne komponere en passende melodi. Mathias Christensen fik kun en enkelt dag til sit arbejde og udformede på denne korte tid den melodi, som mange kender og elsker den dag i dag.

’En Lærke letted’’ havde oprindelig ikke status som Danmarks officielle befrielsessang. Den titel havde ‘En Vinter, lang og mørk og haard’ skrevet af Sven Møller Kristensen og komponist Knudåge Riisager. Sangen, der maner til modstand mod besættelsesmagten, blev trykt i marts 1945 i det illegale blad Frit Danmark. Men den var for bombastisk og aggressiv til at være langtidsholdbar og blev afløst af ’En Lærke letted’.

Da den 14. udgave af Folkehøjskolens Sangbog udkom i 1951, var der 18 nye sange med tilknytning til besættelsestiden. Heriblandt ’En lærke letted’’, som hurtigt blev knyttet til 4. maj-fester.

Berusende glæde og eftertænksomhed

Efter de første vers af berusende glæde slår tredje vers en mere eftertænksom tone an, og besættelsestidens ofre mindes.

Vi mindes stille de tapre døde,
hvis navne lever i Danmarks navn,
og takken søger til dem, der segned’,
og dem, der sidder med tunge savn.
Gud trøste dem, der har lidt og stridt,
til det blev forår og Danmark frit.

Og i sidste vers får sangen nærmest karakter af salme, da den bevæger sig fra glæde over sorg til taknemmelighed og gudstro, hvor den slutter med en bøn til Vorherre om at velsigne det frie Danmark fra sund til klit. Hermed fremstår sangen om foråret også som en salme om frihed.

Men du, som styrter de stoltes riger
og løser fangne af bolt og bånd,
dig flyver hjerternes tak i møde,
vor skæbne er i din stærke hånd.
Nu er det forår og Danmark frit.
Velsign det, Herre, fra sund til klit.

Til KFUM-bladet i 1965 fortalte komponisten, Mathias Christensen, at han tilskrev sangens popularitet, at Mads Nielsens digt netop udtrykker noget af det, som man i de dage tænkte og følte. Krigens trængsler havde både styrket det danske sammenhold og den danske fællessang, og krigen lærte os at tænke på andre og mere end os selv.

 

Nu er det forår og Danmark frit

4. maj om aftenen sætter vi stearinlys i vinduerne for at mindes Befrielsen, hvor vi i 1945 kunne vinke farvel til mørklægningsgardinerne. Med lyset minder vi også hinanden om, hvor flygtig friheden kan være, og hvor vigtigt det er aldrig at tage den for givet.

Genåbningens frihed er stadig skrøbelig og usikker, og fællesskabet omkring sangen kan endnu kun dyrkes på afstand. Men selvom det er på afstand, så skaber fællessangen glæde, ro og en følelse af at høre sammen. Derfor er det vigtigt at holde fast i en markering af den historiske aften 4. maj med sang, hvor vi mindes og synger om friheden hver for sig. 

SYNG MED – når Alsang i Roskilde inviterer til at fejre 76-året for befrielsen direkte fra Roskilde Festival Højskole kl. 19 live på Facebook med nye og gamle sange: https://www.facebook.com/alsang4000/live/

5 maj i Roskilde 1945. Stillbillede fra filmen Frihedens sol over Roskilde optaget i perioden 1. maj-27. maj 1945, som lige nu kan ses på udstillingen Grethe – en våbenmodtagelseFoto: Knud Henker og Carl Larsen/Produktion: Foto-Experten Roskilde.

Arrangementet løber af stablen tirsdag d. 4. maj 2021 kl. 19 på Facebook. Se med her: http://kortlink.dk/facebook/2b62h

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.25-7-2021
11.00-16.00