Sommeren er fuld af liv på Roskilde Museum

15.06.2021

Roskilde Museum har mange tilbud til sommerens aktiviteter. Som noget nyt kan man blandt andet tage med vægtere på tur i bymidten, når Roskilde Museum gør en del af Roskildes historie levende. FOTO: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen.

Sommeren byder på både vægtergang, byvandringer og børneaktiviteter fra besættelsestiden, når Roskilde Museum byder indenfor til historiske sommeraktiviteter.
 

I juni og juli bliver der rig mulighed for at opleve Roskildes historie. Både vægtergange, byvandringer og legetøj fra besættelsestiden er nemlig på tapetet når Roskilde Museum udbyder sommeraktiviteter.

”Vores sommeraktiviteter er for hele familien. Vil man opleve historien ude i bybilledet, kan man tage på én af vores nye vægtergange eller de velkendte byvandringer. På museet kan børn og barnlige sjæle få indblik i en anden tid og lave legetøj, prøve lege og få fortællinger fra besættelsestiden,” fortæller museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

Vægtergang
Som noget helt nyt bliver det muligt at komme med på vægtergang. Hver lørdag aften i juni samt onsdage og lørdage aftener i juli måned, kan man tage med en vægter på aftentur i bymidten.
Udklædte vægtere med uniform og morgenstjerne synger vægtersang og kommer med sjove fortællinger om byens liv, når Roskilde Museum vækker historien om byens vægtere til live.

Byvandringer
Det bliver også muligt at deltage på de populære byvandringer. Alle fire onsdage i juli måned udbydes en byvandring med et særligt tema.

På to af turene kan man komme med museets middelalderarkæolog på sporet af Roskildes historie. Den første tur går til Sortebrødre Plads, hvor en udgravning og fundet af to menneskekranier bragte ny viden frem om middelalderens Roskilde, i form af spor af en hidtil ukendt forstad til middelalderbyen.

Den anden tur går til Gråbrødre kirkegård, hvor fundet af frådsten kunne tyde på, at der måske har ligget en ældre ukendt kirke netop der. Den første tur er i kalenderen den 7. juli og den anden tur onsdagen efter den 14. juli.

De to sidste byvandringer fortæller om Roskildes storhedstid som magtcentrum, men også om byens skyggesider og nogle af de gemte, glemte og mørke historier. På turen berøres spørgsmål om byen som: hvilke bagsider var der af reformationen, hvorfor er Roskilde relativt ofte blevet ramt af epidemier, og hvordan forsøgte Roskilde at genrejse sig som handelsby i 1700’tallet? Turen udbydes både den 21. og 28. juli.

Leg som børn under besættelsen
På alle hverdage i skolernes sommerferie, kan man på museet også lave legetøj og prøve gamle børnelege fra besættelsestiden. Roskilde Museum giver børn og voksne indblik i, hvordan det var at være barn under besættelsen, hvor man trods varemangel og lukkede legetøjsfabrikker sagtens kunne lave sit eget legetøj af genbrug. Derfor kan børn og barnlige sjæle lave en legetøjsfaldskærm eller en fredsdue til at hænge i vinduet, eller prøve at løbe med trillebånd og hoppe mønstre i elastik i museumsgården.

Samtidig kan man høre fortællinger om livet under og efter krigen, om våbennedkastninger og faldskærme, der blev genbrugt til dåbs- og konfirmationskjoler. Besøgende kan også komme helt tæt på en nedkastet våbencontainer og faldskærmstøj i museets særudstilling ’Grethe-en våbenmodtagelse’.

Tid, pris og sted
Hvis du vil med på en vægtergang, en byvandringer eller lege som børn i besættelsen, kan du få overblik over tid, pris og billetbestilling herunder.

Vægtergange:
Juni-måned (2 ture): 19. og 26. kl. 20 – 21.30
Juli-måned (9 ture) Hver onsdag og lørdag kl. 20 – 21.30
Pris: 90 kr. (+billetgebyr) Børn er gratis.

Sted: Turen starter foran Sankt Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Billetten giver adgang til Sankt Laurentius i besøgsstedets åbningstid.

Byvandringer:

På sporet af Roskildes historie – var han en halshugget vendisk sørøver?
Onsdag den 7. juli klokken 17:00-18:00
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr). Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her

På sporet af Roskildes historie – den ukendte kirke:
Onsdag den 14. juli klokken 17:00-18:00
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr) Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Bag om Roskilde:
Onsdage den 21. juli og 28. juli klokken 17:00-18.30
Pris: Voksne 75 kr. (+billetgebyr). Børn (0-18 år) er gratis.
Sted: Byvandringen starter og slutter ved: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Find billetter her.

Barn under besættelsen:
Alle hverdage i ugerne 27, 28, 29 og 30
Kl. 10.00, kl.11.00, kl.12:00 og kl. 13:00.
Pris: Gratis for børn 0-18 år. Voksne 50 kr. (+billetgebyr).
Billetten gælder også som entrébillet til museets udstillinger samme dag.
Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde
Find billetter her.

 

Få overblik over alle sommeraktiviteterne på ROMUs mange besøgssteder her.

Hver onsdag i juli kan man komme med på byvandring med Roskilde Museum. Hver tur har sit eget tema. Èn af turene går med middelalderarkæologen forbi Gråbrødre kirkegård. FOTO: ROMU.

På Roskilde Museum kan børn og barnlige sjæle i sommerferien prøve lege fra besættelsestiden. Prøv for eksempel hinkelege eller rul med trillebånd.  FOTO: ROMU.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.20-9-2024
11.00-21.00