Roskilde samles om sangen

19.04.2021

Alsangen har sin oprindelse i besættelsestiden men har fået nyt liv i Roskilde de seneste år. Ikke mindst under nedlukningen.
Foto: Nationalmuseet/Foto: Roskilde Bibliotekerne


Kulturaktører i Roskilde arrangerer en digital version af Alsang i anledning af befrielsen. Denne gang med fokus på musikbyen Roskilde. Invitationen til at synge sammen hver for sig har fokus på at komme foråret og bedre tider i møde. Alle kan deltage i den fælles live-stream på Facebook tirsdag d. 4. maj kl. 19.

Mødeforbuddet under besættelsen i 1943 satte en stopper for alsangen – det gør det seneste års forsamlingsforbud ikke – tværtimod blomstrer fællessangen mere end nogensinde før. Også selvom man stadig er nødt til at synge sammen på afstand. Sang kan nemlig få os til at holde modet oppe og mærke fællesskabet i en svær tid.

Derfor videreudvikler Alsang i Roskilde d. 4. maj 2021 på deres fællessangsarrangementer afholdt i 2020. De indbyder alle til at synge med og fejre 76-året for befrielsen, i et virtuelt fællesskab og sangarrangement på Facebook sendt direkte fra Roskilde Festival Højskole.

Udpluk af musikbyens talrige initiativer deltager
Alsang i Roskilde har denne gang et særligt fokus på musikbyen Roskilde med dens forskellige musikalske aktører og initiativer. For musik skaber værdi, positive effekter og nye fællesskaber – især i samspil mellem byens borgere og kulturaktører. Derfor bidrager forskellige musikalske stemmer fra Roskilde til arrangementet og håbet er, at samle byens musik og byens borgere med sange, sunget for og med hinanden på befrielsesaftenen.

Netop sangene er nøje udvalgt og favner både historien og nutiden. På programmet står bl.a. ”En lærke letted”, én af de kendte sange som er symbol på Danmarks befrielse. Men også nyere sange som ”Frit land” og sidste års vinder af Alsang-sangskriverkonkurrencen ”Frihedens Lysdøgn”, med tekst af digter Anne Vad, står på sætlisten. Den fremføres på aftenen af Julie Maria, der har skrevet melodien sammen med Nikolaj Busk, som er en af de nye stadsmusikanter i Roskilde og fra Dreamers’ Circus. Til arrangementet vender Tomas Høffding (WhoMadeWho) også hjem til Roskilde og bidrager med et nummer fra sit netop udkomne soloalbum.

Både kor fra Roskilde Musiske Skole, Roskilde Festival Højskole og unge fra Kulturskolen står klar til at synge for og deltage i aftenens fællessang.

Syng med
Arrangementet løber af stablen tirsdag d. 4. maj 2021 kl. 19 på Facebook. Alle kan deltage i oplevelsen på afstand, synge med eller blot nyde musikken som privat-koncert på første parket. Se med her.

Bag arrangementet står Roskilde Synger, Roskilde Museum, Roskilde Musiske Skole, Roskilde Kulturskole, Roskilde Festival Højskole og INSP! Media.

Arrangementet er støttet af Roskilde Kommunes Musikbypulje, projektet ALSANG 2020 (som Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk står bag) og DMF Roskilde.

Kontaktoplysninger:
Museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen,
dorthegodsk@romu.dk,
29327493

Alsang i Roskilde vender tilbage til det orange rum på Roskilde Festival Højskole, hvor deres første arrangement blev afholdt i d. 4. maj 2020 for at markere 75-året for befrielsen. Foto: INSP! Media

Arrangementet løber af stablen tirsdag d. 4. maj 2021 kl. 19 på Facebook. Se med her: http://kortlink.dk/facebook/2b62h

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.24-6-2024
11.00-16.00