Roskilde Museum åbner udstilling skabt for og af børn

13.10.2022
Foto: Der er både tøjrotter, røde pølser og masser af mulighed for sjov i legebyen i den nye børneudstilling MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl

Der bliver ikke noget med at tysse og liste i udstillingen MIG & MIN BY!, som fra fredag den 14. oktober kan opleves på Roskilde Museum. Udstillingen er nemlig målrettet børn, og det er børn, der har været med til at skabe den. Museumsinspektøren glæder sig til at byde velkommen til et univers med leg og læring på børnenes egne præmisser.

Af: Louise Graa Christensen
Når Roskilde Museum fredag den 14. oktober slår dørene op til udstillingen MIG & MIN BY!, vil de børn, der besøger udstillingen, hverken blive bedt om ikke at pille eller om at være stille. For udstillingen er til på børnenes præmisser. Derudover adskiller den sig fra andre udstillinger med fokus på den yngre målgruppe, ved at det i høj grad er børn, der har skabt udstillingen. Museumsinspektøren ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen, glæder sig til at byde børnene, deres forældre og institutioner velkommen:

– Jeg synes, vi er lykkedes med projektet med at få involveret børnene. Vi har lært utroligt mange ting om børns perspektiv på museer og udstillinger. Og ambitionen er, at alle de børn, der besøger udstillingen skal stå med en følelse af, at de bliver mødt i øjenhøjde.

Det er børn fra den lokale børnehave Børnehuset Spirebakken, der har fået lov til at udvælge genstande fra museets samling. Derudover har de også udvalgt ting fra deres egen hverdag, som er blevet udstillet side om side med de gamle skatte.

Foto: Børnene kan selv grave efter ”arkæologiske fund” i gravekassen i den del af udstillingen, som hedder ”Under jorden” og befinder sig i Roskilde Museums kælder. Foto: Kristian Grøndahl

Læring via leg

Josefine Drejer, der er pædagog i Spirebakken og har været med, når børnene har besøgt museet for at skabe udstillingen, er begejstret for resultatet:

– Det kan normalt godt være vanskeligt at have børn med på museum, fordi de ofte skal være stille og ikke må røre ved tingene. Men den her udstilling helt genial, fordi man kan lege sig igennem den og lære på den måde, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen fortæller, at hun har oplevet, at børnene føler medejerskab af udstillingen:

– I begyndelsen af processen, var der et barn, der spurgte, hvorfor tingene var i fængsel på et museum – her tænkte han på montrerne. Men nu, hvor udstillingen er klar, er børnene helt med på, at glasset rundt om tingene ikke er et fængsel. De har forstået, at det skyldes, at tingene har en historie, som vi skal passe godt på.

Også i formidlingen af genstandenes historie er det børnenes stemme, der lyder. Det er nemlig børns citater om de forskellige genstande, der får lov at fylde og ikke de klassiske længere formidlingstekster, fortæller Dorthe Godsk Larsen og peger på, at der også vil være flere forskellige aktiviteter, der skal få alle de besøgende børn til at føle, at de tager del i udstillingen. 

Foto: I udstillingen MIG & MIN BY, der netop er åbnet på Roskilde Museum, kan børnene klæde sig ud og få lov at være byens konge eller dronning. Foto: Kristian Grøndahl

En kæmpe idékilde

Josefine Drejer’s fornemmelse er, at udstillingen har skabt en fornyet interesse for at gå på museum hos børnene:

– De har lært, sådan helt lavpraktisk, hvordan man går på museum, og hvad man kan lave på et museum, siger hun og fortæller, at udstillingen også vil blive brugt som en del af et større tema i Spirebakken:

– Det er jo et tema, som har været utroligt givende i forhold til børnenes egne identiteter, for de har bragt en masse spørgsmål med sig, om hvor de kommer fra, og hvad en by er. På den måde har det spredt en masse ringe i vandet og været en kæmpe idekilde, som vi har grebet og er gået videre med, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen håber, at både forældre og institutioner vil tale videre om udstillingen, når de forlader den og glæder sig til at høste endnu flere erfaringer fra børnenes oplevelser, så Roskilde Museum også fremadrettet kan bruge børns perspektiv i deres udstillinger.

– Som museumsfolk kan vi godt have blinde vinkler, og nu glæder vi os helt vildt til at tage en masse gode erfaringer med os til kommende udstillinger – og til at rigtig mange børn kan få en spændende museumsoplevelse, når de besøger MIG & MIN BY!, siger hun.

Foto: Det er børnene fra Børnehuset Spirebakken, som har valgt de udstillede genstande og besluttet, hvilke fortællinger der var vigtige at have med. Foto: Kristian Grøndahl
Fakta om udstillingen

Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum

Alle de genstande, som børnene har udvalgt, er udvalgt med tanke på deres by. Ud over at nyde de udstillede genstande og få fortællingen om dem, er der også mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøi – til.

MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder og har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.

Læs mere her: MIG & MIN BY

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.11-10-2024
11.00-21.00