Roskilde Museum åbner udstilling skabt for og af børn

13.10.2022
Foto: Der er både tøjrotter, røde pølser og masser af mulighed for sjov i legebyen i den nye børneudstilling MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl

Der bliver ikke noget med at tysse og liste i udstillingen MIG & MIN BY!, som fra fredag den 14. oktober kan opleves på Roskilde Museum. Udstillingen er nemlig målrettet børn, og det er børn, der har været med til at skabe den. Museumsinspektøren glæder sig til at byde velkommen til et univers med leg og læring på børnenes egne præmisser.

Af: Louise Graa Christensen
Når Roskilde Museum fredag den 14. oktober slår dørene op til udstillingen MIG & MIN BY!, vil de børn, der besøger udstillingen, hverken blive bedt om ikke at pille eller om at være stille. For udstillingen er til på børnenes præmisser. Derudover adskiller den sig fra andre udstillinger med fokus på den yngre målgruppe, ved at det i høj grad er børn, der har skabt udstillingen. Museumsinspektøren ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen, glæder sig til at byde børnene, deres forældre og institutioner velkommen:

– Jeg synes, vi er lykkedes med projektet med at få involveret børnene. Vi har lært utroligt mange ting om børns perspektiv på museer og udstillinger. Og ambitionen er, at alle de børn, der besøger udstillingen skal stå med en følelse af, at de bliver mødt i øjenhøjde.

Det er børn fra den lokale børnehave Børnehuset Spirebakken, der har fået lov til at udvælge genstande fra museets samling. Derudover har de også udvalgt ting fra deres egen hverdag, som er blevet udstillet side om side med de gamle skatte.

Foto: Børnene kan selv grave efter ”arkæologiske fund” i gravekassen i den del af udstillingen, som hedder ”Under jorden” og befinder sig i Roskilde Museums kælder. Foto: Kristian Grøndahl

Læring via leg

Josefine Drejer, der er pædagog i Spirebakken og har været med, når børnene har besøgt museet for at skabe udstillingen, er begejstret for resultatet:

– Det kan normalt godt være vanskeligt at have børn med på museum, fordi de ofte skal være stille og ikke må røre ved tingene. Men den her udstilling helt genial, fordi man kan lege sig igennem den og lære på den måde, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen fortæller, at hun har oplevet, at børnene føler medejerskab af udstillingen:

– I begyndelsen af processen, var der et barn, der spurgte, hvorfor tingene var i fængsel på et museum – her tænkte han på montrerne. Men nu, hvor udstillingen er klar, er børnene helt med på, at glasset rundt om tingene ikke er et fængsel. De har forstået, at det skyldes, at tingene har en historie, som vi skal passe godt på.

Også i formidlingen af genstandenes historie er det børnenes stemme, der lyder. Det er nemlig børns citater om de forskellige genstande, der får lov at fylde og ikke de klassiske længere formidlingstekster, fortæller Dorthe Godsk Larsen og peger på, at der også vil være flere forskellige aktiviteter, der skal få alle de besøgende børn til at føle, at de tager del i udstillingen. 

Foto: I udstillingen MIG & MIN BY, der netop er åbnet på Roskilde Museum, kan børnene klæde sig ud og få lov at være byens konge eller dronning. Foto: Kristian Grøndahl

En kæmpe idékilde

Josefine Drejer’s fornemmelse er, at udstillingen har skabt en fornyet interesse for at gå på museum hos børnene:

– De har lært, sådan helt lavpraktisk, hvordan man går på museum, og hvad man kan lave på et museum, siger hun og fortæller, at udstillingen også vil blive brugt som en del af et større tema i Spirebakken:

– Det er jo et tema, som har været utroligt givende i forhold til børnenes egne identiteter, for de har bragt en masse spørgsmål med sig, om hvor de kommer fra, og hvad en by er. På den måde har det spredt en masse ringe i vandet og været en kæmpe idekilde, som vi har grebet og er gået videre med, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen håber, at både forældre og institutioner vil tale videre om udstillingen, når de forlader den og glæder sig til at høste endnu flere erfaringer fra børnenes oplevelser, så Roskilde Museum også fremadrettet kan bruge børns perspektiv i deres udstillinger.

– Som museumsfolk kan vi godt have blinde vinkler, og nu glæder vi os helt vildt til at tage en masse gode erfaringer med os til kommende udstillinger – og til at rigtig mange børn kan få en spændende museumsoplevelse, når de besøger MIG & MIN BY!, siger hun.

Foto: Det er børnene fra Børnehuset Spirebakken, som har valgt de udstillede genstande og besluttet, hvilke fortællinger der var vigtige at have med. Foto: Kristian Grøndahl
Fakta om udstillingen

Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum

Alle de genstande, som børnene har udvalgt, er udvalgt med tanke på deres by. Ud over at nyde de udstillede genstande og få fortællingen om dem, er der også mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøi – til.

MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder og har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.

Læs mere her: MIG & MIN BY

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.25-4-2024
11.00-16.00