Roskilde Museum åbner udstilling skabt for og af børn

13.10.2022
Foto: Der er både tøjrotter, røde pølser og masser af mulighed for sjov i legebyen i den nye børneudstilling MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl

Der bliver ikke noget med at tysse og liste i udstillingen MIG & MIN BY!, som fra fredag den 14. oktober kan opleves på Roskilde Museum. Udstillingen er nemlig målrettet børn, og det er børn, der har været med til at skabe den. Museumsinspektøren glæder sig til at byde velkommen til et univers med leg og læring på børnenes egne præmisser.

Af: Louise Graa Christensen
Når Roskilde Museum fredag den 14. oktober slår dørene op til udstillingen MIG & MIN BY!, vil de børn, der besøger udstillingen, hverken blive bedt om ikke at pille eller om at være stille. For udstillingen er til på børnenes præmisser. Derudover adskiller den sig fra andre udstillinger med fokus på den yngre målgruppe, ved at det i høj grad er børn, der har skabt udstillingen. Museumsinspektøren ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen, glæder sig til at byde børnene, deres forældre og institutioner velkommen:

– Jeg synes, vi er lykkedes med projektet med at få involveret børnene. Vi har lært utroligt mange ting om børns perspektiv på museer og udstillinger. Og ambitionen er, at alle de børn, der besøger udstillingen skal stå med en følelse af, at de bliver mødt i øjenhøjde.

Det er børn fra den lokale børnehave Børnehuset Spirebakken, der har fået lov til at udvælge genstande fra museets samling. Derudover har de også udvalgt ting fra deres egen hverdag, som er blevet udstillet side om side med de gamle skatte.

Foto: Børnene kan selv grave efter ”arkæologiske fund” i gravekassen i den del af udstillingen, som hedder ”Under jorden” og befinder sig i Roskilde Museums kælder. Foto: Kristian Grøndahl

Læring via leg

Josefine Drejer, der er pædagog i Spirebakken og har været med, når børnene har besøgt museet for at skabe udstillingen, er begejstret for resultatet:

– Det kan normalt godt være vanskeligt at have børn med på museum, fordi de ofte skal være stille og ikke må røre ved tingene. Men den her udstilling helt genial, fordi man kan lege sig igennem den og lære på den måde, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen fortæller, at hun har oplevet, at børnene føler medejerskab af udstillingen:

– I begyndelsen af processen, var der et barn, der spurgte, hvorfor tingene var i fængsel på et museum – her tænkte han på montrerne. Men nu, hvor udstillingen er klar, er børnene helt med på, at glasset rundt om tingene ikke er et fængsel. De har forstået, at det skyldes, at tingene har en historie, som vi skal passe godt på.

Også i formidlingen af genstandenes historie er det børnenes stemme, der lyder. Det er nemlig børns citater om de forskellige genstande, der får lov at fylde og ikke de klassiske længere formidlingstekster, fortæller Dorthe Godsk Larsen og peger på, at der også vil være flere forskellige aktiviteter, der skal få alle de besøgende børn til at føle, at de tager del i udstillingen. 

Foto: I udstillingen MIG & MIN BY, der netop er åbnet på Roskilde Museum, kan børnene klæde sig ud og få lov at være byens konge eller dronning. Foto: Kristian Grøndahl

En kæmpe idékilde

Josefine Drejer’s fornemmelse er, at udstillingen har skabt en fornyet interesse for at gå på museum hos børnene:

– De har lært, sådan helt lavpraktisk, hvordan man går på museum, og hvad man kan lave på et museum, siger hun og fortæller, at udstillingen også vil blive brugt som en del af et større tema i Spirebakken:

– Det er jo et tema, som har været utroligt givende i forhold til børnenes egne identiteter, for de har bragt en masse spørgsmål med sig, om hvor de kommer fra, og hvad en by er. På den måde har det spredt en masse ringe i vandet og været en kæmpe idekilde, som vi har grebet og er gået videre med, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen håber, at både forældre og institutioner vil tale videre om udstillingen, når de forlader den og glæder sig til at høste endnu flere erfaringer fra børnenes oplevelser, så Roskilde Museum også fremadrettet kan bruge børns perspektiv i deres udstillinger.

– Som museumsfolk kan vi godt have blinde vinkler, og nu glæder vi os helt vildt til at tage en masse gode erfaringer med os til kommende udstillinger – og til at rigtig mange børn kan få en spændende museumsoplevelse, når de besøger MIG & MIN BY!, siger hun.

Foto: Det er børnene fra Børnehuset Spirebakken, som har valgt de udstillede genstande og besluttet, hvilke fortællinger der var vigtige at have med. Foto: Kristian Grøndahl
Fakta om udstillingen

Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum

Alle de genstande, som børnene har udvalgt, er udvalgt med tanke på deres by. Ud over at nyde de udstillede genstande og få fortællingen om dem, er der også mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøi – til.

MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder og har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.

Læs mere her: MIG & MIN BY

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.21-2-2024
11.00-21.00