Roskilde mellem håb og frygt
Fra Den Store Krig til Den Kolde Krige… og få nyt om vores udstillinger, særudstillinger, mm. som én af de første
‘Roskilde mellem håb og frygt’ er en permanent udstilling, der kaster lys på, hvordan krigene i det 20. århundrede har påvirket livet i Roskilde. Fotos og genstande fra museets samling fortæller om håb og frygt i krigens skygge.
Gå på opdagelse i en udstilling der igennem tre rum fortæller historien om Roskilde og dens befolkning i tre af det 20. århundredes krige, 1. Verdenskrig, 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig.
Historien udfoldes igennem en række fantastiske genstande, der er med til at berette om alt fra Tunestillingen og soldaterhjem under 1. Verdenskrig, over rationering og Besættelsestid under 2. Verdenskrig, til Atomtrussel og Fredsdemonstrationer under Den Kolde Krig.
Hvordan satte 1. verdenskrig, 2. verdenskrig og Den Kolde Krig præg på livet i Roskilde? Og hvordan bevarer mennesker et håb om fred i en verden præget af krig? Det er nogle af de gennemgående spørgsmål i Roskilde Museums nye udstilling ”Roskilde mellem håb og frygt – Fra Den Store Krig til Den Kolde Krig”.
Soldater ved Tunestillingen
Under 1. Verdenskrig oprettede man et soldaterhjem på det, der i dag er Roskilde Museum, for danske soldater ved Tunestillingen. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU
Læs mere
Da 1. Verdenskrig rasede i resten af Europa formåede Danmark at holde sig ude af kampene og forblive neutrale. Neutraliteten betød dog ikke at det danske forsvar lå stille hen, flere tusinde unge soldater blev nemlig sat til at forstærke Københavns forsvar.
Resultatet blev en række forsvarsværker, der skulle hjælpe til at beskytte hovedstaden i tilfælde af krig. Et af dem fik navnet “Tunestillingen”, og kom til at strække sig fra Køge bugt til Roskilde fjord.
Til de mange unge mænd der stod for byggeriet og, i tilfælde af krig på dansk jord, skulle sørge for bemanding af stillingen, blev der oprettet et soldaterhjem i det, der i dag er Roskilde Museum.
Våbennedkastninger
Flere steder på sjælland blev der under besættelsen nedkastet kapsler med våben og andre forsyninger til den danske modstandsbevægelse, bl.a. i Bidstrup-skovene nær Roskilde. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU
Læs mere
I løbet af besættelsestiden steg modstanden mod og utilfredsheden med den tyske besættelsesmagt gradvist mere og mere, og flere modstandsgrupper opstod.
Mange af de danske modstandsgrupper blev støttet af de allierede, og i løbet af 2. Verdenskrig lykkedes det flere gange for engelske fly at nedkaste kapsler med forsyninger til modstandsfolkene, der bl.a. kunne indeholde våben og ammunition.
Kapslen her blev fundet under oprensningen af en mose tæt på Roskilde.
Rationering og rødspættesko
Hvor fiskeskind i dag som regel betragtes som madaffald, blev de under 2. Verdenskrig somme tider garvet og farvet i flotte farver, pga. manglen på varer, heriblandt læder. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU
Læs mere
Læder var, som meget andet, en mangelvare under 2. Verdenskrig. Det var en tid, hvor man begyndte at tænke i andre råstoffer end før. Hvor fiskeskind i dag betragtes som madaffald, blev de under besættelsestiden garvet og farvet i flotte farver.
De stribede højhælede sko er et eksempel på et par rødspætteskindssko. Det er et godt stykke håndarbejde, og man kan knap nok se at de i virkeligheden er lavet af rødspætteskind.