Ny spotudstilling går tæt på Erik Madsens søgen efter neandertalere i Ejby Klint
Siden har Madsens fund skabt diskussion blandt arkæologer, og Madsen mødte modstand mod sin påstand om at, fundene stammede fra de tidligste mennesker i Danmark. Enkelte forskere fra Tyskland og England var dengang interesserede i fundene, men de fleste danske forskere har gennem årtierne afvist ideen om, at neandertalere skulle have levet i Danmark.
Nyt blik på gåden om neandertalere
Men i 2019 skete der noget nyt. ROMU fik skænket Madsens oldsagssamling, og museumsinspektør og arkæolog Ole Kastholm fattede interesse for sagen og mente, at museet var nødt til at undersøge det hele nærmere:
”Jeg synes, man som forsker skal tage den slags spørgsmål seriøst. Man kan jo ikke bare sige ”det passer ikke”, når man ikke har kigget efter. Det har vi så nu.”
Ole Kastholm kontaktede nemlig stenaldereksperten Lasse Sørensen fra Nationalmuseet, og i et tæt samarbejde satte de i 2020 gang i at undersøge Madsens fund og påstand nærmere. Tre arkæologer fra ROMU, to arkæologer fra Nationalmuseet og to arkæologistuderende fra Københavns Universitet gravede gennem seks uger i Ejby Klint, og trak derudover på et væld af tværfaglige samarbejdspartnere som geologer, fysikere og biologer.
Du kan læse mere om udgravningen ved Ejby Klint i ROMUs tidligere artikel her.
I 2020 efterprøvede arkæologer fra ROMU Madsens ideer. og gennemførte moderne udgravninger i Ejby Klint. Foto: ROMU
At lede efter neandertalernes spor er imidlertid som at lede efter en nål i en høstak, og de, som havde håbet på endegyldige beviser for, at neandertalerne havde levet ved Ejby Klint, måtte blive skuffede. Ole Kastholm forklarer:
”Hvis neandertalerne har eksisteret her, har de i hvert fald ikke eksisteret på en måde, hvor de har efterladt sig spor til os.”
Men både Madsens gamle udgravninger og de professionelle arkæologers nyere udgravninger har alligevel stor værdi.
”Det er jo netop sådan, viden hele tiden bliver skabt og forfinet. Påstande bliver fremsat og over tid afkræftet, bekræftet eller nuanceret. Viden bliver til gennem nysgerrighed og nogle gange også stor stædighed, mod til at turde tage nogle chancer, tænke det usandsynlige og måske også blive til grin.”, forklarer Ole Kastholm.
”Jeg har stor respekt for det, Madsen udrettede, og jeg synes godt, vi kan hylde ham, selv om han ikke havde helt ret. Og så synes jeg, vi skylder at formidle noget af al den viden, som både Madsens og vores egne undersøgelser har frembragt.”
I forbindelse med spotudstillingen holder udgravningsleder Ole Kastholm den 7. december et foredrag om Madsen og Neandertalerne.
- Neandertalerne eksisterede fra for ca. 250.000 år siden til ca. 30.000 år siden
- Vi har sikre spor efter deres bopladser i Nordtyskland
- De levede blandt andet i Eem-perioden, som er tiden mellem de to seneste istider.
- Eem-perioden begyndte for ca. 130.000 år siden og varede i ca. 15.000 år
- Perioden var i gennemsnit fire grader varmere end i dag
- Erik Madsen født 1918, død 2001
- Var politimand og i sin fritid ivrig amatørarkæolog
- Gjorde de første fund ved Ejby Klint i 1950’erne og gravede i klinten over en årrække i 1960’erne
- I 2019 modtog ROMU Madsens private samling af Bramsnæs Historiske Forening
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE