Ny sommeraktivitet: Vægtergang og vægtersang gør Roskildes historie levende

25.05.2021

Roskilde Museum udbyder historiske vægtervandringer som ny sommeraktivitet i bymidten. FOTO: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen.

Roskilde Museum står bag en ny sommeraktivitet i Roskilde, som er blevet til med hjælp fra erfarne vægtere fra Odenses nattevægtere og formanden for Danmarks Vægterlaug. Fra 5. juni kan man tilbringe sine sommeraftener i byens gader i selskab med vægtersang og sjove fortællinger, når museet udbyder historiske vandringer med vægtere.  
 

Museet gør en del af Roskildes historie levende, når udklædte museumsværter med morgenstjerne og lanterne tager gæster med gennem byens historiske gader, og skruer tiden tilbage til før 1907.
På turen synger vægteren de kendte vægtervers og kommer med sjove fortællinger. Deltagere på turen får indblik i vægternes virke som datidens nattepoliti, der hver nat gik rundt i Roskildes gader med et vågent øje, og skabte tryghed og lys i mørket.

Underholdning for hele familien
Både børn og voksne kan være med på vægtergangen, som er underholdende for hele familien. Det er en særlig og sjov oplevelse, der starter med vægterens traditionsrige sang på klokkeslættet 20, hvor rundturen begynder. Undervejs oplever man vægterens opgaver, får kendskab til forskellen på gadevægteren og tårnvægteren, og hører om livet i byen.

”Når deltagerne passerer Roskildes gamle gader og bygninger, vil vægteren undervejs fortælle nogle af de finurlige historier, som byen gemmer på. Man kan opdage nye sider af Roskilde, få indblik i livet på værtshusene, dengang vægterne patruljerede i gaderne, samt høre om tårnvægterens fejltrin,” fortæller Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

Roskilde Museum glæder sig til at tilbyde byens borgere og turister en unik og anderledes oplevelse i bymidten. Vægteren gør stop ved blandt andet Latinskolen, Hotel Prindsen, Algade og Skomagergade, og fortæller om stedernes liv helt tilbage til enevældens tid.

Billetten til vægtergangen giver også adgang til Sankt Laurentius, så man i dagtimerne for eksempel kan komme op og se hvor tårnvægteren havde arbejdsplads. Samtidig opfordrer museet til at benytte sig af byens mange tilbud, så man kan få en hyggelig sommeraften ud af det.

”Man kan kombinere vægtergangen med en middag på én af byens restauranter inden turen, eller nyde en kop aftenkaffe når vægteren har sunget sidste vers. Det vil i hvert fald skabe lidt ekstra og anderledes liv i bybilledet, når vores udklædte vægtere fylder gaderne med sang og sjove fortællinger” fortæller Dorthe Godsk Larsen.

Tag med vægteren på tur
Hvis du vil med på en vægtervandring, er første chance 5. juni kl. 20 – ca. 21.30.
Prisen er 90 kr. (+billetgebyr) for voksne, mens det er gratis for børn.

Billetter købes og bookes via billetto her.

Turen starter foran Sankt Laurentius’ kirketårn på Stændertorvet.
Vægtervandringerne udbydes også 12., 19. og 26. juni, samt hver onsdag og lørdag i juli måned.
Alle ture varer fra kl. 20 – ca. 21.30.
Billetten giver også adgang til Sankt Laurentius i besøgsstedets åbningstid.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00