Ny sommeraktivitet: Vægtergang og vægtersang gør Roskildes historie levende

25.05.2021

Roskilde Museum udbyder historiske vægtervandringer som ny sommeraktivitet i bymidten. FOTO: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen.

Roskilde Museum står bag en ny sommeraktivitet i Roskilde, som er blevet til med hjælp fra erfarne vægtere fra Odenses nattevægtere og formanden for Danmarks Vægterlaug. Fra 5. juni kan man tilbringe sine sommeraftener i byens gader i selskab med vægtersang og sjove fortællinger, når museet udbyder historiske vandringer med vægtere.  
 

Museet gør en del af Roskildes historie levende, når udklædte museumsværter med morgenstjerne og lanterne tager gæster med gennem byens historiske gader, og skruer tiden tilbage til før 1907.
På turen synger vægteren de kendte vægtervers og kommer med sjove fortællinger. Deltagere på turen får indblik i vægternes virke som datidens nattepoliti, der hver nat gik rundt i Roskildes gader med et vågent øje, og skabte tryghed og lys i mørket.

Underholdning for hele familien
Både børn og voksne kan være med på vægtergangen, som er underholdende for hele familien. Det er en særlig og sjov oplevelse, der starter med vægterens traditionsrige sang på klokkeslættet 20, hvor rundturen begynder. Undervejs oplever man vægterens opgaver, får kendskab til forskellen på gadevægteren og tårnvægteren, og hører om livet i byen.

”Når deltagerne passerer Roskildes gamle gader og bygninger, vil vægteren undervejs fortælle nogle af de finurlige historier, som byen gemmer på. Man kan opdage nye sider af Roskilde, få indblik i livet på værtshusene, dengang vægterne patruljerede i gaderne, samt høre om tårnvægterens fejltrin,” fortæller Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

Roskilde Museum glæder sig til at tilbyde byens borgere og turister en unik og anderledes oplevelse i bymidten. Vægteren gør stop ved blandt andet Latinskolen, Hotel Prindsen, Algade og Skomagergade, og fortæller om stedernes liv helt tilbage til enevældens tid.

Billetten til vægtergangen giver også adgang til Sankt Laurentius, så man i dagtimerne for eksempel kan komme op og se hvor tårnvægteren havde arbejdsplads. Samtidig opfordrer museet til at benytte sig af byens mange tilbud, så man kan få en hyggelig sommeraften ud af det.

”Man kan kombinere vægtergangen med en middag på én af byens restauranter inden turen, eller nyde en kop aftenkaffe når vægteren har sunget sidste vers. Det vil i hvert fald skabe lidt ekstra og anderledes liv i bybilledet, når vores udklædte vægtere fylder gaderne med sang og sjove fortællinger” fortæller Dorthe Godsk Larsen.

Tag med vægteren på tur
Hvis du vil med på en vægtervandring, er første chance 5. juni kl. 20 – ca. 21.30.
Prisen er 90 kr. (+billetgebyr) for voksne, mens det er gratis for børn.

Billetter købes og bookes via billetto her.

Turen starter foran Sankt Laurentius’ kirketårn på Stændertorvet.
Vægtervandringerne udbydes også 12., 19. og 26. juni, samt hver onsdag og lørdag i juli måned.
Alle ture varer fra kl. 20 – ca. 21.30.
Billetten giver også adgang til Sankt Laurentius i besøgsstedets åbningstid.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Til top
X
post-5988

Apoteker-digterens frihedssang bobler stadig af begejstring

BEGIVENHED

Apoteker-digterens frihedssang bobler stadig af begejstring

Af museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen, Roskilde Museum

28.04.2021

’En lærke letted’, og tusind fulgte’… syng med, når Alsang i Roskilde inviterer til fællessang 4. maj. Foto: Pixabay.

 

Inspireret af lærkesangen ved Gudenåen skrev apoteker Mads Nielsen i 1945 En lærke letted, der skulle gå hen og blive en af Danmarks vigtigste befrielsessange, og stadig den dag i dag opleves som en opløftende sang om forårets komme og frihedsglæde. Med sin boblende begejstring får sangen i lyset af det seneste års nedlukninger en forstærket betydning, som alle kan være med til at synge ud den 4. maj, når Alsang i Roskilde markerer befrielsesaftenen live på Facebook.
 

En lærke letted’, og tusind fulgte,
og straks var luften et væld af sang.
De tusind tårne tog til at tone,
så landet fyldtes af klokkers klang,
og byer blomstred’ i rødt og hvidt,
og det var forår og Danmark frit.
Ja, Danmark frit!

Ordene blev første gang trykt i et svensk blad i slutningen af maj 1945. Mads Nielsen skrev sangen på opfordring fra den kristne spejderbevægelse KFUM og efterfølgende blev sangen trykt i Kolding Folkeblad under titlen Danmark Frit.

En sognepræst læste digtet og fik den idé, at digtet skulle med i en festgudstjeneste på Valdemarsdag i anledning af 25-året for Genforeningen i 1920. Han henvendte sig derfor til læreren og komponisten Mathias Christensen i håbet om, at han kunne komponere en passende melodi. Mathias Christensen fik kun en enkelt dag til sit arbejde og udformede på denne korte tid den melodi, som mange kender og elsker den dag i dag.

’En Lærke letted’’ havde oprindelig ikke status som Danmarks officielle befrielsessang. Den titel havde ‘En Vinter, lang og mørk og haard’ skrevet af Sven Møller Kristensen og komponist Knudåge Riisager. Sangen, der maner til modstand mod besættelsesmagten, blev trykt i marts 1945 i det illegale blad Frit Danmark. Men den var for bombastisk og aggressiv til at være langtidsholdbar og blev afløst af ’En Lærke letted’.

Da den 14. udgave af Folkehøjskolens Sangbog udkom i 1951, var der 18 nye sange med tilknytning til besættelsestiden. Heriblandt ’En lærke letted’’, som hurtigt blev knyttet til 4. maj-fester.

Berusende glæde og eftertænksomhed

Efter de første vers af berusende glæde slår tredje vers en mere eftertænksom tone an, og besættelsestidens ofre mindes.

Vi mindes stille de tapre døde,
hvis navne lever i Danmarks navn,
og takken søger til dem, der segned’,
og dem, der sidder med tunge savn.
Gud trøste dem, der har lidt og stridt,
til det blev forår og Danmark frit.

Og i sidste vers får sangen nærmest karakter af salme, da den bevæger sig fra glæde over sorg til taknemmelighed og gudstro, hvor den slutter med en bøn til Vorherre om at velsigne det frie Danmark fra sund til klit. Hermed fremstår sangen om foråret også som en salme om frihed.

Men du, som styrter de stoltes riger
og løser fangne af bolt og bånd,
dig flyver hjerternes tak i møde,
vor skæbne er i din stærke hånd.
Nu er det forår og Danmark frit.
Velsign det, Herre, fra sund til klit.

Til KFUM-bladet i 1965 fortalte komponisten, Mathias Christensen, at han tilskrev sangens popularitet, at Mads Nielsens digt netop udtrykker noget af det, som man i de dage tænkte og følte. Krigens trængsler havde både styrket det danske sammenhold og den danske fællessang, og krigen lærte os at tænke på andre og mere end os selv.

 

Nu er det forår og Danmark frit

4. maj om aftenen sætter vi stearinlys i vinduerne for at mindes Befrielsen, hvor vi i 1945 kunne vinke farvel til mørklægningsgardinerne. Med lyset minder vi også hinanden om, hvor flygtig friheden kan være, og hvor vigtigt det er aldrig at tage den for givet.

Genåbningens frihed er stadig skrøbelig og usikker, og fællesskabet omkring sangen kan endnu kun dyrkes på afstand. Men selvom det er på afstand, så skaber fællessangen glæde, ro og en følelse af at høre sammen. Derfor er det vigtigt at holde fast i en markering af den historiske aften 4. maj med sang, hvor vi mindes og synger om friheden hver for sig. 

SYNG MED – når Alsang i Roskilde inviterer til at fejre 76-året for befrielsen direkte fra Roskilde Festival Højskole kl. 19 live på Facebook med nye og gamle sange: https://www.facebook.com/alsang4000/live/

5 maj i Roskilde 1945. Stillbillede fra filmen Frihedens sol over Roskilde optaget i perioden 1. maj-27. maj 1945, som lige nu kan ses på udstillingen Grethe – en våbenmodtagelseFoto: Knud Henker og Carl Larsen/Produktion: Foto-Experten Roskilde.

Arrangementet løber af stablen tirsdag d. 4. maj 2021 kl. 19 på Facebook. Se med her: http://kortlink.dk/facebook/2b62h

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.25-7-2021
11.00-16.00