Ny særudstilling på Roskilde Museum kaster lys på dit affald

Af Camilla Wass

16.08.2021

Tæppe workshop

Der bliver mulighed for at gå på opdagelse i fortællinger om affald i den kommende særudstilling på Roskilde Museum. Foto Trine Sejthen /ROMU

Fra middelalderens potteskår til nutidens brugte mundbind. Fra fortidens køkkenmødding til affaldssortering under køkkenvasken. Den 30. september kan du opleve særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” på Roskilde Museum, og dit eget affald kan også blive en del af udstillingen!

300 syltetøjsglas vil fra 30. september blive udstillet på Roskilde Museum. I glassene er hverken mormors hjemmesyltede rødbeder eller den nykogte æblekompot fra haven – nej, de mange syltetøjsglas indeholder alt det affald, som du troede var væk for længst: Plastikgafler, kaffekapsler, propper fra vinflasker – ja selv cigaretskod vil blive en del af udstillingen.

De fyldte glas med nyt og gammelt affald vil få selskab af 100 udvalgte genstande fra Roskilde Museums samling, der fortæller historien om menneskers håndtering af affald – fra oldtiden og til i dag.

Vores affald sætter aftryk

Hvad er affald, hvad siger affald om os som mennesker – og hvordan forholder vi os til affald?

Den nye særudstilling er nedslag i affaldets kulturhistorie: Fra jægerstenalderens køkkenmøddinger til nutidens genbrugspladser, fra potteskår til plastikaffald. Ved at kigge på vores affald kan vi nemlig blive klogere på os selv, lyder det fra museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen:

”Vores affald sætter aftryk – og har gjort det gennem hele menneskets historie. Affald er en vigtig kilde til forståelse af fortiden, for eksempel kan arkæologer bliver klogere på stenaldermenneskets menu ved at studere resterne fra datidens køkkenmøddinger. Så spørgsmålet er, hvad alt det affald, vi producerer i dag, vil fortælle fremtidens generationer?”

Slagger fra Solum-branden på podiet

Dorthe Godsk Larsen fik ideen til den kommende særudstilling, da affaldsbjerget hos Solum for et år siden brød i brand og gennem ti uger sendte generende lugte mod Roskilde-borgernes næsebor.

”Branden fyldte, både i næse og svælg og i medierne, og det blev meget tydeligt for borgerne i Roskilde og omegn, at vores affald bliver ved med at komme tilbage til os. Som museum vil vi gerne være en del af den aktuelle debat om bæredygtighed, affaldshåndtering og klimaudfordringer – og vi håber at kunne bidrage med nye perspektiver.”

Som en del af udstillingen kan museets besøgende komme helt tæt på det smeltede slagger fra Solum-branden, og sammen med de mange fyldte syltetøjsglas skal slaggeret få os til at stoppe op og kigge på vores affald med nye øjne.

”Mennesket har altid været nødt til at forholde sig til affald. Under industrialiseringen hang smoggen tungt over himlen i byerne, men smoggen blev set som et udtryk for effektivisering og profit. I dag håber mange af os nok, at vores affald er væk i det øjeblik, vi lukker låget til skraldespanden under køkkenvasken,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Du kan blive en del af udstillingen

Særudstillingen vil med fortællinger om affald gennem historien ’tappe ind’ i den aktuelle klimadagsorden og give indspark til debatten om overforbrug, genbrug og forurening.

Som en del af udstillingen vil Roskilde Museum række ud til både borgere og lokale aktører. Museet forventer, at udstillingsperioden vil vare i to år, og undervejs vil der være mange muligheder for at finde sin indre hverdagsaktivist frem og blive en del af udstillingen.

”På nogle punkter er vi blevet dygtigere til at håndtere vores affald – men måske kan vi også lære noget af at kigge på, hvordan affald er blevet genanvendt gennem tiden. Faktum er jo, at vi lever i en tid, hvor vi fortsat producerer mere og mere affald. Vi håber, at udstillingen kan kaste nyt lys på affald. At den kan engagere mange – og måske ligefrem inspirere folk til at gå nye veje,” lyder det fra Dorthe Godsk Larsen.

Allerede nu har Roskilde Museum inviteret til to workshops, hvor man kan deltage i skabelsen af ”Det formuldede tæppe”, som bliver en del af særudstillingen.

Fakta:

  • Særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” kan opleves på Roskilde Museum fra den 30. september og sætter fokus på, hvordan vi aktuelt og historisk har håndteret affald.
  • Udstillingen er et bidrag til en aktuel og alvorlig problematik omkring forbrug og klima og er dermed en stemme blandt mange, der tager del i diskussionerne omkring klodens tilstand, bæredygtighed og menneskets rolle heri.
  • Udstillingen forventes at vare i to år. Den vil løbende udvikle sig og være afsæt for workshops og andre aktiviteter.

Se flere informationer og følg med i kommende aktiviteter her:

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Roskilde Museum åbner foredragssal på ’Sukkerloftet’

Roskilde Museum åbner foredragssal på ’Sukkerloftet’

Med en helt nyindrettet og moderne foredragssal på toppen af byen vil Roskilde Museum gerne være et kulturhus i centrum. Et sted, hvor meninger mødes, mennesker bliver klogere og sammen stiller sig på skuldrene af fortiden for at forbedre fremtiden. Samtidig vil museet tilbyde Roskildes borgere at holde arrangementer i et selskabslokale med byens bedste udsigt.”Det formuldede tæppe” bliver det første, man møder som museumsgæst, når man fra 30. september går ind til udstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald”

læs mere
Roskilde Museum inviterer: Vær med til at forvandle gamle tøjstumper til kunsttæppe

Roskilde Museum inviterer: Vær med til at forvandle gamle tøjstumper til kunsttæppe

Alle kan bidrage til Roskilde Museums kommende særudstilling ”Forvandlinger – fortællinger om affald”. Som optakt til udstillingen inviterer museet nemlig til to gratis workshops med kunstnerne Rune Fjord og Esben Horn. På de to workshops den 21. august og den 1. september kan deltagerne være med til at skabe kunstværket ”Det formuldede tæppe”, som bliver en vigtig del af særudstillingen, der åbner i slutningen af september.

læs mere
Til top
X
Åbent i dag
d.24-9-2021
11.00-21.00