Ny særudstilling på Roskilde Museum kaster lys på dit affald

Af Camilla Wass

16.08.2021

Tæppe workshop

Der bliver mulighed for at gå på opdagelse i fortællinger om affald i den kommende særudstilling på Roskilde Museum. Foto Trine Sejthen /ROMU

Fra middelalderens potteskår til nutidens brugte mundbind. Fra fortidens køkkenmødding til affaldssortering under køkkenvasken. Den 30. september kan du opleve særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” på Roskilde Museum, og dit eget affald kan også blive en del af udstillingen!

300 syltetøjsglas vil fra 30. september blive udstillet på Roskilde Museum. I glassene er hverken mormors hjemmesyltede rødbeder eller den nykogte æblekompot fra haven – nej, de mange syltetøjsglas indeholder alt det affald, som du troede var væk for længst: Plastikgafler, kaffekapsler, propper fra vinflasker – ja selv cigaretskod vil blive en del af udstillingen.

De fyldte glas med nyt og gammelt affald vil få selskab af 100 udvalgte genstande fra Roskilde Museums samling, der fortæller historien om menneskers håndtering af affald – fra oldtiden og til i dag.

Vores affald sætter aftryk

Hvad er affald, hvad siger affald om os som mennesker – og hvordan forholder vi os til affald?

Den nye særudstilling er nedslag i affaldets kulturhistorie: Fra jægerstenalderens køkkenmøddinger til nutidens genbrugspladser, fra potteskår til plastikaffald. Ved at kigge på vores affald kan vi nemlig blive klogere på os selv, lyder det fra museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen:

”Vores affald sætter aftryk – og har gjort det gennem hele menneskets historie. Affald er en vigtig kilde til forståelse af fortiden, for eksempel kan arkæologer bliver klogere på stenaldermenneskets menu ved at studere resterne fra datidens køkkenmøddinger. Så spørgsmålet er, hvad alt det affald, vi producerer i dag, vil fortælle fremtidens generationer?”

Slagger fra Solum-branden på podiet

Dorthe Godsk Larsen fik ideen til den kommende særudstilling, da affaldsbjerget hos Solum for et år siden brød i brand og gennem ti uger sendte generende lugte mod Roskilde-borgernes næsebor.

”Branden fyldte, både i næse og svælg og i medierne, og det blev meget tydeligt for borgerne i Roskilde og omegn, at vores affald bliver ved med at komme tilbage til os. Som museum vil vi gerne være en del af den aktuelle debat om bæredygtighed, affaldshåndtering og klimaudfordringer – og vi håber at kunne bidrage med nye perspektiver.”

Som en del af udstillingen kan museets besøgende komme helt tæt på det smeltede slagger fra Solum-branden, og sammen med de mange fyldte syltetøjsglas skal slaggeret få os til at stoppe op og kigge på vores affald med nye øjne.

”Mennesket har altid været nødt til at forholde sig til affald. Under industrialiseringen hang smoggen tungt over himlen i byerne, men smoggen blev set som et udtryk for effektivisering og profit. I dag håber mange af os nok, at vores affald er væk i det øjeblik, vi lukker låget til skraldespanden under køkkenvasken,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Du kan blive en del af udstillingen

Særudstillingen vil med fortællinger om affald gennem historien ’tappe ind’ i den aktuelle klimadagsorden og give indspark til debatten om overforbrug, genbrug og forurening.

Som en del af udstillingen vil Roskilde Museum række ud til både borgere og lokale aktører. Museet forventer, at udstillingsperioden vil vare i to år, og undervejs vil der være mange muligheder for at finde sin indre hverdagsaktivist frem og blive en del af udstillingen.

”På nogle punkter er vi blevet dygtigere til at håndtere vores affald – men måske kan vi også lære noget af at kigge på, hvordan affald er blevet genanvendt gennem tiden. Faktum er jo, at vi lever i en tid, hvor vi fortsat producerer mere og mere affald. Vi håber, at udstillingen kan kaste nyt lys på affald. At den kan engagere mange – og måske ligefrem inspirere folk til at gå nye veje,” lyder det fra Dorthe Godsk Larsen.

Allerede nu har Roskilde Museum inviteret til to workshops, hvor man kan deltage i skabelsen af ”Det formuldede tæppe”, som bliver en del af særudstillingen.

Fakta:

  • Særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” kan opleves på Roskilde Museum fra den 30. september og sætter fokus på, hvordan vi aktuelt og historisk har håndteret affald.
  • Udstillingen er et bidrag til en aktuel og alvorlig problematik omkring forbrug og klima og er dermed en stemme blandt mange, der tager del i diskussionerne omkring klodens tilstand, bæredygtighed og menneskets rolle heri.
  • Udstillingen forventes at vare i to år. Den vil løbende udvikle sig og være afsæt for workshops og andre aktiviteter.

Se flere informationer og følg med i kommende aktiviteter her:

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

læs mere
Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

læs mere
Grundlovsdag på Roskilde Museum

Grundlovsdag på Roskilde Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.11-10-2024
11.00-21.00