Foredrag: Kom med Adrian Hughes på en hæsblæsende jagt på familiens historie

15.02.2022

Tæppe workshop

Tusindvis af mennesker lyttede med, da Adrian Hughes sidste år udgav podcasten ’Min mors selvmordsbrev’. Historien slutter langt fra med podcasten, og den 16. marts kan Adrian Hughes opleves til et foredrag på Roskilde Museum. Foto: Sofus Graae.

Adrian Hughes ved om nogen, at virkeligheden kan overgå fantasien. Til marts holder han foredrag på Roskilde Museum for at fortælle videre på sin familiehistorie, som han med den populære podcast ’Min mors afskedsbrev’ tog hul på at oprulle sidste år

Prominente trekantsdramaer, smukke champagnepiger og opsigtsvækkende dødsfald. Det skorter ikke på drama og intriger i journalist, radio- og tv-vært Adrian Hughes’ familiehistorie. Faktisk er historien langt fra fortalt med de seks afsnit i podcastserien ’Min mors afskedsbrev’, som Hughes sidste år udgav. Siden har puslespilsbrikker i form af billeder, informationer og historier fundet vej til journalisten, der graver videre i historien om sin familie med den entreprenante morfar, Thorkild Dreyer, i centrum.

Den 16. marts lægger Adrian Hughes vejen forbi Roskilde Museum til et foredrag. Her vil han fortælle historien, vise billeder af flere af de involverede og løfte sløret for noget af det, han efterfølgende har fundet ud af.

”Jeg er kommet meget længere ind i historien og tættere på min morfar, efter at jeg blev færdig med podcasten. Adskillige af de gåder, som blev stillet i podcasten, har jeg efterfølgende fået svar på. Jeg har fået henvendelser fra alt fra hans tandlæge til hans naboer, og det har været med til at udvide det billede, jeg har af både min morfar og dem omkring ham,” siger Adrian Hughes.

Korsbæk møder Citizen Kane

Han trækker selv stærke paralleller mellem sin egen families historie og handlingen i Matador. Nærmere bestemt er der lidt Mads Andersen-Skjern over morfar Thorvald Dreyer – eller også er det omvendt. De er begge to meget entreprenante herrer, der udover at være nogenlunde jævnaldrende også har sammenfald i familiehistorierne.

”Matador er en usædvanlig god hovedhjørnesten at referere til, fordi den er skrevet med en ufattelig stor viden om, hvordan klaveret spillede dengang. Matador afslører i alle facetter en dyb viden om, hvad der foregik – også mellem linjerne,” fortæller Adrian Hughes om sammenligningerne mellem livet i Korsbæk og hans morfars historie.

Men i 1949 går Thorvald Dreyers liv i en noget mere kulørt retning. Han gifter sig for anden gang med den unge champagnepige Inge, og hans liv spinner ud af kontrol. I stedet for Matador bliver det en blanding af Dallas, Dynasty og Citizen Kane.

”Det er sjovt at kigge over skulderen på de her driftige folk – i mange tilfælde er det jo mænd – som har bygget velfærdssamfundet og sørget for, at vi kunne rejse os fra dyndet og få stillet gas og vand til rådighed. For hvad var det i virkeligheden, de gik og lavede? Det er virkelig interessant,” fortæller Adrian Hughes, der er i gang med at skrive en bog om familiehistorien. Hvornår den udkommer, kan han ikke sige.

Det er ikke en forudsætning for at høre foredraget, at man har lyttet til de seks afsnit i podcasten. Men kender man indholdet af den, er der rig mulighed for at få stillet de spørgsmål, der opstår under lytningen, videre til Hughes.

Foredraget finder sted på Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3 i Roskilde onsdag den 16. marts kl. 19:00 – 21:00. Billetter koster 150 kroner og kan købes på billetto.dk.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

læs mere
Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

læs mere
Grundlovsdag på Roskilde Museum

Grundlovsdag på Roskilde Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

Fundet af en lille blyklump på Sortebrødre Plads i Roskilde rummer en helt særlig historie. Blyklumpen har nemlig vist sig at være et segl fra middelalderen, der har siddet på et brev fra paven i Rom. Roskilde Museums nye spotudstilling viser, hvordan en enkelt genstand fortæller en vigtig historie om Roskildes forbindelse til Europa i middelalderen. Udstillingen åbner den 28. marts.

læs mere
X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.18-4-2024
11.00-16.00