Få et kig ind i en verden af hemmelige ritualer og løjerlige ord

Af: Stine Blegvad
29.08.2022
Der skulle tre nøgler til at åbne ”Laden”, et stort skrin, som rummede lavets værdier og love. Nøglerne blev opbevaret hos tre forskellige personer blandt laugets medlemmer: ”oldermanden”, ”skafferen” og ”oldgesellen”. På den måde kunne ingen på egen hånd skaffe sig adgang til værdierne. Foto Kristian Grøndahl

Roskilde Museum åbner en sprække til en næsten glemt verden. Sidste år forærede Roskilde Snedkerlaug museet sine flere hundrede år gamle rituelle ”klenodier”. Fra 26. august til og med 30. oktober kan du derfor få et kig ind i en verden, som måske nok virker fjern – og til tider ligefrem brutal – men som trækker tråde helt frem til i dag.

Engang var de en helt selvfølgelig del af dagligdagen for en meget stor del af den danske befolkning – de mange håndværkerlav med deres fantasifulde ritualer, særlige ord og faste regler.

Helt tilbage fra middelalderen og frem til 1862 var det for eksempel lavene, som styrede, hvem der kunne slå sig ned som håndværker eller blive indviet som svend. Så de havde stor betydning for dagliglivet i en by som Roskilde.

”I dag står håndværkslavene og deres traditioner nok noget mere fjernt for de fleste, men faktisk er der stadig i dag mange spor fra dengang, lavene havde stor betydning”, forklarer museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

”For eksempel i sproget, hvor et udtryk som ”at være ubehøvlet” stammer fra snedkersvendenes indvielsesritual ”behøvling”. Lærlingen, som skulle indvies som svend, blev lagt på høvlebænken, og man svang en høvl i luften hen over hans nøgne krop – som nogle gange blev ramt af høvlen. Det kunne godt give skader på den stakkels unge mand, ” fortæller hun.

Genstandene fra Roskilde Snedkerlaug fortæller om næsten glemte ritualer og ældgamle traditioner. Nu kan alle få et kig ind i de gamle håndværkerlavs verden på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl.

Håndværkere tager stadig på valsen

Også håndværkerlavenes tradition for ”farende svende” lever videre i nutiden. Inden for de sidste 40 år er traditionen med at ”tage på valsen” blevet genoptaget af en lille gruppe håndværkere, nu med deltagelse af kvinder, og såkaldte ’frirejsende’ håndværkere holder liv i dele af traditionen.

”Så sporene fra håndværkerlavene lever videre på mange måder. Vi vil gerne give de besøgende et lille indblik i den mangfoldighed af ritualer og traditioner, som håndværkerlavene i deres virke var fulde af,” forklarer Dorthe Godsk Larsen.

I Roskilde Museums nye spotudstilling kan du få fortællingerne om de mange ritualer og opleve naverstokken, ”Velkomsten”, ”Laden” og de andre sælsomme genstande, som var omdrejningspunkt for hverdag og fest i Roskilde Snedkerlaug.

Spotudstillingen kan opleves til og med søndag den 30. oktober.

FAKTA

  • Roskilde Snedkerlaug har eksisteret i hvert fald siden 1611, men er formentlig langt ældre
  • I 1862 blev lavenes særlige rettigheder ophævet af Næringsfrihedsloven, men Roskilde Snedkerlaug fortsatte ligesom mange andre lav som forening.
  • Mange steder værner i landet frivillige fortsat om lavenes kulturhistorie i de foreninger, som stammer fra de oprindelige lav.
  • ”Laug” var den oprindelige stavemåde. Siden 1872 har man stavet det ”lav”, men mange lav fastholdt den oprindelige stavemåde i deres navn.
  • En spotudstilling på Roskilde Museum er en midlertidig og afgrænset udstilling af særligt udvalgte aktuelle eller væsentlige genstande. Spotudstillinger varer typisk to til fire måneder. De veksler i løbet af året og giver løbende indblik i nogle af de vigtigste fund, genstande og emner, som museet aktuelt arbejder med.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-6-2025
11.00-16.00