marts, 2024

12mar19:0021:00Foredrag: Magtfulde kvinder i middelalderen - v. historiker Torben Svendrup

Mere

Detaljer om begivenheden

En af de mest sejlivede myter om dansk middelalder er, at kvinder var undertrykte og kirken bidrog til dette. Hør middelalderekspert Torben Svendrup gøre op med denne myte og fortælle om magtfulde kvinder herunder dronninger i middelalderen, der formåede at bryde igennem den overordnede patriarkalske samfundsstruktur.

 

Middelalderkvinder var ikke kun håndværkere og håndværksmestre, men der var også kvindelige lensmænd, der opkrævede skatter og afgifter, var ansvarlige for Rigets forsvar og dømte mænd. Fra bunden af samfundet møder vi troldkællinger og andet godt folk. Torben Svendrup fortæller om den betydning Mariakulten havde for forholdet mellem mand og kvinde og tegner et billede af en række af middelalderens meget magtfulde dronninger som Margrete Sprænghest (hvis gravmæle ses på billedet fra klosterkirken Doberaner Münster i Bad Doberan), Margrete den første, Dorothea og ”kvindegruppen” Dyveke, moder Sigbrit og dronning Elisabeth under Christian 2.

 

Torben Svendrup er ph.d. i middelalderhistorie og forfatter til en lang række bøger og artikler om middelalderen herunder Magtfulde dronninger i middelalderen udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag i 2023.

 


Tid, pris og sted

12. marts kl. 19-21
100 kr. (+ gebyr)
Billetter købes via billetto.dk
Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/
Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-7-2024
11.00-16.00