november, 2024

26nov19:0021:00FOREDRAG: Tribunalet - da Vietnamkrigen kom til Roskilde

Mere

Detaljer om begivenheden

v. Lars K. Christensen, museumsinspektør og seniorforsker, dr. Phil v. ROMU

En novemberdag i 1967 kunne man på Skolegade i Roskilde møde det kendte, franske forfatterpar Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir. De to var medlemmer af et selvbestaltet tribunal, som skulle tage stilling til, om USA begik krigsforbrydelser under den igangværende krig i Vietnam. Nu skulle Tribunalet mødes i Fjordvilla i Roskilde.

Men hvad skete der egentlig i Roskilde i de bevægede dage i november 1967? Hvad kom der ud af tribunalet? Og havde det nogen betydning for krigens gang?

Kom og hør museumsinspektør Lars K. Christensen fortælle om dengang Vietnamkrigen kom til Roskilde. Og om de dønninger det skabte, både lokalt, nationalt og internationalt.

Vietnamkrigen havde i 1967 udviklet sig til den varmeste konflikt under den kolde krig. Mens USA’s engagement i krigen voksede, tog den britiske filosof og nobelpristager Bertrand Russell initiativ til at samle en kreds af kendte, europæiske intellektuelle i et Tribunal. Det havde imidlertid været svært at finde et sted, hvor man kunne mødes. Nu var det lykkedes at samles i Fjordvilla. Ikke bare tribunalets medlemmer, men også vidner fra Vietnam og USA forsamledes i Roskilde. Tribunalet blev omfattende beskrevet og diskuteret i tidens aviser. Og bølgerne gik højt. Både USA’s udenrigsministerium, den danske regering og lokale hotelejere forsøgte at forhindre arrangementet.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening. Medlemmer af foreningen har gratis adgang. Læs mere om foreningen her: ROSKILDE MUSEUMSFORENING – ROSKILDE MUSEUM

Foto: Roskilde Arkiverne

Tid, pris og sted

26. november kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/. Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-7-2024
11.00-16.00