september, 2024

24sep19:0021:00FOREDRAG: RUNER

Mere

Detaljer om begivenheden

v. seniorforsker og runolog ved Nationalmuseet Lisbeth M. Imer

Danmarks dåbsattest i Jelling. Sådan kender vi runerne. Og runefund fra Roskilde strækker sig fra jernalderen henover vikingetiden helt indtil højmiddelalderen. Runer handlede ikke kun om monumenter, kristendom og kongerige. Folk skrev også om krig, sex og sladder. Og runerne havde allerede 800 år på bagen, da Harald Blåtand satte sit gigantiske monument i 965. De latinske bogstaver kom ind i det danske rige med kristendommen, men nordboerne holdt fast i runerne, og det gør vi faktisk endnu. Tænk blot på symbolet for Bluetooth på mobiltelefoner. Vi bruger også runer til tatoveringer, på fodboldtrøjer og i Tv-serier, så de sidste runer er ikke ristet endnu.

Runolog Lisbeth M. Imer læser skriften og giver et indblik i vikingerne runesten, der er de eneste skriftlige kilder, som fortæller om vikingernes liv fra deres egen hånd, helt bogstaveligt. De fortæller ganske kortfattet om vikingetidens berømte og ikke så berømte mennesker, og vi får et fingerpeg om, hvordan man helst skulle opføre sig for at sikre sig et godt eftermæle. Nye scanningsresultater bringer os tæt på runeristerne, som både var professionelle kunstnere og rene amatører.

Lisbeth M. Imer er forfatter til en lang række bøger og artikler, som omhandler mange aspekter af fortidens skriftkultur og sprog. Hun modtog i 2021 Dronning Margrethe II’s Videnskabspris for sit arbejde med runologien.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening. Medlemmer af foreningen har gratis adgang. Læs mere om foreningen her: ROSKILDE MUSEUMSFORENING – ROSKILDE MUSEUM

Foto: Runesten: Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyra, sin dronning.

Fotograf: Roberto Fortuna.

Tid, pris og sted

24. september kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk.

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/. Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget.

Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

Grundet den store interesse for det forrige foredrag afholder vi nu endnu et foredrag, det finder sted 2. septemeber 19-21.

Her holder beredskabsdirektør Lars Robétjé foredraget ’Domkirken brænder!’ – om branden i Roskilde Domkirke i 1968. Omkring 250 mand deltog i slukningen af branden, herunder pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker. Under foredraget deler han sine personlige beretninger og minder om branden og om livet på brandstationen.

Foredraget udbydes i samarbejde med Roskilde Museumsforening.

Det finder sted den 18. juni kl. 19-21 på Roskilde Museum.

Læs mere og køb billet her

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.8-9-2024
11.00-16.00