april, 2023

18apr19:0021:00Foredrag: Den gådefulde Gerdrupgrav - ny viden om og nyt syn på vikingetiden

Mere

Detaljer om begivenheden

Ole Kastholm fortæller om den gådefulde Gerdrupgrav, som er et særpræget arkæologisk fund, der bliver med at overraske. I den lå to mennesker fra 800-tallet, en kvinde og en mand, som er udstillet på Roskilde Museum.

Det startede i 1981, hvor ROMUs arkæologer undersøgte graven i landsbyen Gerdrup med to mennesker fra 800-tallet: Her lå en ældre kvinde, gravlagt med en lanse, sammen med en mand, som var blevet hængt forinden.
Den første tolkning var, at kvinden måtte have været højtstående, måske en valkyrie eller troldkvinde, og manden hendes træl. Men nye DNA-undersøgelser har overraskende vist, at de to gravlagte er mor og søn. Måtte han dø for at følge sin mor i døden? Ofrede han sig frivilligt? Kunne han ikke leve videre på egen hånd? Graven rejser gåder om vikingetidens gravskik.

Arkæolog og museumsinspektør Ole Kastholm fortæller om den gådefulde Gerdrupgrav, som er et særpræget arkæologisk fund, der bliver med at overraske. I den lå to mennesker fra 800-tallet, en kvinde og en mand, som er udstillet på Roskilde Museum. Graven rejser spørgsmål, der udvider vores forståelse af vikingetiden som periode, og måden vi i det hele taget ser fortiden på.

Tid, pris og sted

18. april kl. 19-21
100 kr. (+ gebyr)
Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/
Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Dørene åbnes kl. 18, så der er mulighed for at se Gerdrupgraven inden foredraget

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

Til top
X
Åbent i dag
d.29-5-2023
11.00-16.00