april, 2023

18apr19:0021:00Foredrag: Den gådefulde Gerdrupgrav - ny viden om og nyt syn på vikingetiden

Mere

Detaljer om begivenheden

Ole Kastholm fortæller om den gådefulde Gerdrupgrav, som er et særpræget arkæologisk fund, der bliver med at overraske. I den lå to mennesker fra 800-tallet, en kvinde og en mand, som er udstillet på Roskilde Museum.

Det startede i 1981, hvor ROMUs arkæologer undersøgte graven i landsbyen Gerdrup med to mennesker fra 800-tallet: Her lå en ældre kvinde, gravlagt med en lanse, sammen med en mand, som var blevet hængt forinden.
Den første tolkning var, at kvinden måtte have været højtstående, måske en valkyrie eller troldkvinde, og manden hendes træl. Men nye DNA-undersøgelser har overraskende vist, at de to gravlagte er mor og søn. Måtte han dø for at følge sin mor i døden? Ofrede han sig frivilligt? Kunne han ikke leve videre på egen hånd? Graven rejser gåder om vikingetidens gravskik.

Arkæolog og museumsinspektør Ole Kastholm fortæller om den gådefulde Gerdrupgrav, som er et særpræget arkæologisk fund, der bliver med at overraske. I den lå to mennesker fra 800-tallet, en kvinde og en mand, som er udstillet på Roskilde Museum. Graven rejser spørgsmål, der udvider vores forståelse af vikingetiden som periode, og måden vi i det hele taget ser fortiden på.

Tid, pris og sted

18. april kl. 19-21
100 kr. (+ gebyr)
Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/
Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Dørene åbnes kl. 18, så der er mulighed for at se Gerdrupgraven inden foredraget

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-7-2024
11.00-16.00