september, 2023

26sep19:0021:00Foredrag: De døde børns gravhøj - en 4000 år gammel tragedie syd for Roskilde

Mere

Detaljer om begivenheden

Kom og hør arkæolog Katrine Ipsen Kjær fortælle om den arkæologiske udgravning ved Lykkegård i den sydlige del af Roskilde, hvordan gravhøjen blev fundet, om selve udgravningen og om, hvad de døde børn kan fortælle om datidens Roskilde for 4000 år siden. Men hvem var børnene? Hvor kom de fra? Og hvorfor døde de?

I det forhistoriske Danmark var børnedødeligheden afsindig høj. Farer som sult, sygdom og ulykker truede konstant. Alligevel finder vi kun ganske få af de døde børn under vores arkæologiske udgravninger. Derfor var det et ekstremt sjældent fund ROMUs arkæologer gjorde, da en gravhøj blev udgravet, hvor kun børn var begravet. Gravhøjen blev fundet forud for grusgravning ved Lykkegård, og den var på ingen måde synlig i landskabet.

Børnene i højen var blevet begravet for ca. 4000 år siden, i den sidste del af bondestenalderen, i det der kaldes senneolitikum eller dolktid. Flere af børnene lå i den samme hellekiste, som skik og brug var på denne tid og et enkelt barn havde fået en flot flintdolk med sig i graven. Endnu et barn var begravet i gravhøjen, men dette barn havde fået sin helt egen grav og havde også fået nogle flere genstande med sig i graven.

Dørene åbnes kl. 18, så der er mulighed for at se spotudstillingen De døde børns gravhøj inden foredraget.

 

Tid, pris og sted

26. september 2023

100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk

 Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/ (Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget)

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-7-2024
11.00-16.00