En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

Af: Mia Bredsdorff

20.03.2023

Allerede, da blyklumpen blev fundet, kunne man ane udsmykninger og bogstaver. Men det var ikke til at sige, hvad der stod. Foto: Lars Meldgaard Sass Jensen /ROMU

Fundet af en lille blyklump på Sortebrødre Plads i Roskilde rummer en helt særlig historie. Blyklumpen har nemlig vist sig at være et segl fra middelalderen, der har siddet på et brev fra paven i Rom. Roskilde Museums nye spotudstilling viser, hvordan en enkelt genstand fortæller en vigtig historie om Roskildes forbindelse til Europa i middelalderen. Spotudstillingen er desværre ikke en del af museet længere, men du kan stadig lære en masse om pavebullen ved at læse videre.

En lille, grå og knoldet klump i en affaldsgrube i jorden.

Det var, hvad der ved første øjekast viste sig en efterårsdag i 2022 under den arkæologiske udgravning på Sortebrødre Plads i Roskilde. Men genstanden har vist sig at være langt mere end blot en tilfældig klump. Faktisk rummer den en unik historie om Roskildes fortid!

Blyklumpen er nemlig en pavebulle – et blysegl fra middelalderen, der hang under breve fra paven i Rom for at bekræfte, at brevet var ægte. Og pavebullen vidner derfor om Roskildes forbindelse til selveste Europas kirkelige overhoved i middelalderen.

Detektivarbejdet begynder

Fundet af den sjældne pavebulle førte til et intensivt opklaringsarbejde. For hvordan endte bullen i en affaldsgrube? Hvorfor var den i Roskilde? Og hvilken pave havde sendt den afsted?

”Det var ikke nogen let opgave at opklare, hvem paven var. Inden pavebullen engang i middelalderen blev smidt i en affaldsgrube, havde nogen forsøgt at destruere pavens navn ved gentagne gange, at hakke en mejsel eller lignende ned i navnet. Bagefter havde man ovenikøbet foldet bullen halvt sammen, så navnet på afsenderen var nærmest ulæseligt,” forklarer Lars Meldgaard Sass Jensen, som er arkæolog på ROMU.

Første fremskridt kom, da museets konservator, Unn Gelting, havde renset pavebullens overflade, for så blev det muligt at se dele af bogstaverne. Men det var stadig ikke nok til at tyde pavens navn med det blotte øje.

”Først under mikroskopet, og med det rette skrålys, kunne jeg langsomt tyde de fragmenterede bogstaver. Først begyndelsesbogstavet H efterfulgt af et O. I næste linje begyndelsesbogstavet R. Faktisk skulle der ikke mere til at bestemme navnet HO(NO)-R(IUS). Ved at sammenligne med andre pavebuller brugt under paver med navnet Honorius kunne vi slå fast, at den er brugt af Honorius III,” fortæller Lars Meldgaard Sass Jensen om arbejdet med at identificere pavebullens afsender.

Roskilde sætter spor i Europa

Det er straks mere usikkert, hvad der stod i brevet, forklarer ROMUs arkæolog Jesper Langkilde, der har det overordnede ansvar for udgravningen på Sortebrødre Plads:

”Fra Vatikanets arkiver kender vi til fire breve sendt fra Honorius III til Roskilde, og de er alle sendt til biskoppen. Men pavebullen er fundet nær det sted, hvor Sortebrødre klostret lå, så måske har bullen siddet på et ukendt brev, som havde noget med Sortebrødrene at gøre?”

Pavebullen kaster lys over Roskildes mange forbindelser til Europa i middelalderen, og rummer derfor et vigtigt stykke Danmarkshistorie:

”Fundet af pavebullen er et fantastisk godt eksempel på, at den katolske kirke i Europa i middelalderen var et netværk, der i høj grad byggede på skriftlig kommunikation over lange afstande. Og i det netværk var Roskilde et af de tidlige og vigtigste knudepunkter i Norden pga. bispesædet og byens mange kirker og klostre. Det viser fundet af pavepullen også. Det er i den sammenhæng, den lille ellers så undseelige blyklump skal ses,” fortæller Jesper Langkilde.

 

Fakta – pavebuller:

  • En pavebulle er et segl af bly fra middelalderen
  • De hang under breve fra paven, for at bekræfte at brevets indhold og afsender var ægte
  • Pavebuller har et særligt karakteristisk udseende. De har en for- og en bagside. På forsiden er altid gengivet ansigterne af apostlene Skt. Peter og Skt. Paulus, samt deres navne. Pavens eget navn står på bagsiden. Navnet er ofte delt over to linjer og i tredje linje er et romertal, der angiver pavens nummer i rækken af paver med samme navn.

Fakta – pave Honorius III:

  • Honorius III var pave i Rom fra 1216-1227.
  • Han var en ivrig korstogspave, der arbejdede for at gennemføre det femte korstog.
  • Det var pave Honorius III, der legaliserede de tre tiggermunkeordener, dominikanerne, franciskanerne og karmeliterne, som spredte sig i Europa gennem 1200-tallet.
  • Dominikanerne, der i Danmark kaldtes for Sortebrødre, stiftede et kloster i Roskilde i 1234. Klostret lå hvor Roskilde Kloster ligger i dag.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.6-1-2025
11.00-16.00