Børnene har talt: her er et udpluk af de genstande, de har valgt til ny udstilling
03.10.2022
”Når klokken ringer, løber de stærkt, for de skal hurtigt ind”, forklarede Aurelia fra Børnehuset Spirebakken, efter at formidler Marie Abel Hesse (billedet) havde præsenteret børnehavebørnene for den lille skoleklokke. Sammen med 23 andre genstande, som børnene har valgt, bliver den en del af udstillingen MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU
Det er børn, der har udvalgt genstande til udstillingen MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Museumsinspektør Louise Dahl Christensen, der er ansvarlig for undervisning og læring, og hendes kolleger har arbejdet sammen med børnene om at skabe udstillingen og høstet vigtig viden om deres perspektiv.
Af Louise Graae Christensen
”Når det ikke var gamle dage mere, så kunne man købe legetøj hver dag”
Sådan lyder et citat fra et af de børnehavebørn, der er medskaber af udstillingen MIG & MIN BY på Roskilde Museum. Det er drengen Nohr fra Børnehuset Spirebakken, der sætter ord på sine tanker om en gammel Fætter BR-figur. Den var en af de mange historiske genstande fra Roskilde Museum, som børnene kunne udvælge til udstillingen, der skal give børn en museumsoplevelse skabt særligt for dem. Udstillingen består, ud over genstande fra museet, af et udvalg af børnenes egne ting.
”Da vi præsenterede BR-figuren fortalte vi børnene, at i begyndelsen var der ingen legetøjsbutikker, og man kunne kun købe legetøj op til jul i en kiosk, der solgte aviser og blade. Det var de meget optagede af”, fortæller museumsinspektør Louise Dahl Christensen, der fulgte udstillingens tilblivelse.
Roskilde Museums formidler Marie Abel Hesse præsenterer børnene for en fætter BR-tøjfigur. Den er blandt de genstande, som børnene har valgt at tage med i udstillingen. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU
Sammen med kolleger på museet havde hun udvalgt de genstande, børnene kunne vælge imellem, og det har været en spændende proces, fortæller hun:
”Vi har fået viden om, hvad der optager de yngste børn, og det er langt fra altid det, vi voksne havde forestillet os. Det, vi kan se, er, at de bliver optagede af den gode historie, og det der er forunderligt eller eventyrligt for dem.”
En leg at gå på museum
Louise Dahl Christensen og hendes kolleger måtte eksempelvis erkende, at en såkaldt faldhat, der i tidligere tider blev brugt, når små børn skulle lære at gå, ikke fangede børnenes interesse i så høj grad, at den fik lov at komme med i udstillingen.
”Vi havde forestillet os, at det ville tale til børnene, fordi det måske mindede dem om, at de også selv skulle lære at gå engang og kunne slå sig. Men i stedet har det tilsyneladende været lidt kedeligt, fordi de jo går med cykelhjelm hver dag, og det er enormt værdifuldt, når vi voksne får børnene med på råd, så vi kan få den slags indsigter”, siger hun.
Louise Dahl Christensen håber, at både børnefamilier og institutioner, der besøger udstillingen går hjem med en fornemmelse af, at børnene er blevet hørt, og at det giver anledning til gode snakke.
”Forhåbentlig kan de små museumsgæster spejle sig i, at det er andre børn, der har udvalgt genstandene og få lyst til at fortælle historier om deres egne ting. Og så skal de meget gerne få en oplevelse af, at det godt kan føles lidt som en rigtig god leg at gå på museum”, siger hun.
Herunder kan man se et udvalg af de genstande, børnene har valgt og de ord, de har knyttet til dem:
”Når det ikke var gamle dage mere, så kunne man købe legetøj hver dag,” sagde Nohr fra Børnehuset Spirebakken i forbindelse med BR-figuren, der kom med i udstillingen. Foto Kristian Grøndahl/ROMU
”Menneskene er døde, og så har man fundet deres skøjte”, sagde Carl fra Børnehuset Spirebakken, og indkapslede dermed noget meget centralt i fortællingen om islæggeren (en skøjte lavet af en dyreknogle), der også kommer med i udstillingen. Foto: Trine Sejthen/ROMU
”Når klokken ringer, vil vi rigtig gerne have is, men vi må ikke. Så kan vi få en, når vi kommer hjem?” Dette var pigen Marthas kommentar til den lille skoleklokke, som kan ses på billedet. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU
Fakta om udstillingen
Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum. Den er for børn i alderen 2-10 år og deres familier plus forløb for børnehaver og 0. klasser.
Udover at lade fantasien få frit løb, når de små museumsgæster ser de udstillede genstande, har de mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøi – til.
MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder, som har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE