Stort program på Roskilde Museum under Himmelske Dage

Af: Stine Blegvad

24.05.2022

Pilgrimsruten under Himmelske Dage har et stop på Roskilde Museum, som også slår dørene op for en lang række arrangementer og aktiviteter i forbindelse med den store kirkelige festival i Kristi himmelfartsferien. Alle med et Himmelske Dage-armbånd kommer gratis ind. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen /ROMU.

Samarbejdet mellem museet og kirkefestivalen har resulteret i et stærkt udbud af oplevelser med museet som ramme. Ud over de tilbud, som museet selv står bag i forbindelse med festivalen, lægger Roskilde Museum hus til 11 andre spændende arrangementer med festivalen som arrangør

Der venter mange tankevækkende oplevelser under taget i de historiske bygninger i Sankt Ols Stræde, når kirkefestivalen Himmelske Dage sætter Roskilde på den anden ende og inviterer deltagerne til at ”gribe fremtiden” i Kristi himmelfartsferien.

”Himmelske Dages program taler til alle sanser og viser med al tydelighed, at kirke og tro spiller sammen med det liv, vi lever. Det er et stort arrangement, som kun kan gennemføres takket være de frivilliges store indsats og en stor velvilje fra byens mange andre aktører og kulturinstitutioner. Her har Roskilde Museum været en afgørende samarbejdspartner. Arrangementerne på Roskilde Museum afspejler netop dette – og det er også her, at man virkelig kan få øjnene op for, at kirken er international, mangfoldig og med til at ruste os til at ”gribe fremtiden”, fortæller Elsebeth Garde Kjær, sognepræst og formand for lokalkomitéen i Roskilde 2022.

Også for Roskilde Museum har det stor betydning at være en del af Himmelske Dage, forklarer museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen, Roskilde Museum:

”Når vores udstillinger bliver bragt i spil i en sammenhæng som Himmelske Dage, så bringer det nye fortællinger frem. Det er netop sådan, vi hele tiden kan gøre kulturarven levende og relevant – ved konstant forholde den til virkeligheden omkring os. Derfor er det vigtigt for os at være med til at nære de mange perspektiver, oplevelser og refleksioner, som Himmelske Dage med sit flotte og alsidige program skaber grobund for”, fortæller hun.

Kønsroller i den katolske kirke

Roskilde Museum har inviteret religionssociologen Michael Johan Brixtofte Petersen til at fortælle om ”Kønsroller og ligestilling til forhandling i den katolske kirke” fredag den 27. maj kl. 10.30.

Det bliver en formiddag, hvor mange interessante spørgsmål vil svirre under loftsbjælkerne i museets foredragssal ”Sukkerloftet”: Hvordan har den katolske kirke udviklet sit syn på kønsroller? Hvordan forholder kirken sig til nye udviklinger inden for kønsidentitet?

Michael Johan Brixtofte Petersen vil søge at give svar og tegne et billede af den katolske kirkes syn på køn baseret på aktuel religionssociologisk forskning om den katolske kirke i Danmark.

Himmelske udstillinger

Det bliver også muligt at komme helt tæt på Ely-håndskriftet, ”Roskildes dåbsattest”, der som noget helt særligt i øjeblikket kan opleves i museets middelalderudstilling. Deltagerne i Himmelske Dage kan nemlig komme med på omvisningen ”Roskilde bys og Stifts dåbsattest”, der folder de mange fortællinger om håndskriftet ud.

Der er i alt tre omvisninger à en times varighed særligt for Himmelske Dage-deltagere. Det er lørdag den 28. maj henholdsvis kl. 13, kl. 14 og kl. 15.

Roskilde Museums særudstilling ”Forvandlinger – fortællinger om affald” er en del af Himmelske Dages børneprogram. Her kan børnene sammen med deres voksne gå ombord i fortællinger om affald nu og i fortiden.

Spotudstillingen ”Roskildes pilgrimme gennem 1000 år” er et stop på pilgrimsvandringerne under Himmelske Dage. Her kan både vandrere og museets øvrige besøgende opleve fortællingen om pilgrimsfærd fra oldtid til nu.

Byvandring og podcast med historiske kvinder i fokus

I sammenhæng med spotudstillingen udbyder Roskilde Museum fredag den 27. maj en byvandring fra et kvindeperspektiv. Her kan man komme med rundt i kongebyen, eller måske snarere dronningebyen, og besøge kendte og ukendte kvindeskæbner, der har præget Roskildes og Danmarks historie fra middelalderen til i dag. Der er to afgange på dagen, nemlig kl. 13 og kl. 15.

De historiske kvinder spiller også en stor rolle i den podcast, Roskilde Museum har produceret i anledning af Himmelske Dage, og som forfølger spørgsmålet: hvad kan fortidens kvinder lære os om religion i samfundet og det at være kvinde i dag?

Museumsinspektør, ph.d., Laura Maria Schütze dykker ned i byens historie og taler med lokale kvinder og kvindelige eksperter om netop det spørgsmål. Podcasten hedder Kvindernes Domkirkeby og kan høres på Roskilde Museums hjemmeside eller der, hvor du lytter til podcast.  

Store tænkere lægger vejen forbi museet

Ud over de mange tiltag Roskilde Museum har sat i værk, lægger museet også hus til et stærkt program på i alt 11 arrangementer, som er tilrettelagt af Himmelske Dage.

Her kan man blandt andet møde stjernehistorikeren Tom Holland i samtale med Weekendavisens Anna Libak om europæiske værdier. Man kan høre den Pulitzer-vindende forfatter Marilynne Robinson tale om ”Kristendommens plads i en rådvild tid”. Eller man kan blive klogere på den journalistiske dækning af Israel/Palæstina-konflikten med Anders Jerichow, Politiken, Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad, og Mitri Raheb, Dar al Kalima University College of Arts and Culture, og med DRs Steen Nørskov som vært.

Så der bliver alt i alt rigtig mange gode grunde til at lægge vejen forbi Sankt Ols Stræde i Kristi himmelfartsferien. Ikke mindst, hvis man er i besiddelse af et Himmelske Dage-armbånd, som giver gratis adgang til både museets udstillinger og de mange arrangementer.

Armbånd kan købes her.

Museumsdirektørens blik på folkekirkens udvikling

Ud over at lægge hus til et væld af arrangementer deltager museet også på andre måder i Himmelske Dage. Det gælder ikke mindst, når ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard sammen med biskop i Haderslev Stift, Marianne Christiansen, taler om, hvordan folkekirken kan bidrage til udvikling af samfundet. Oplæggene og den efterfølgende debat finder sted på Prindsen, fredag den 27. maj kl. 15.30.

Få et overblik over alle arrangementer på museet på roskildemuseum.dk

Få overblik over det samlede program for Himmelske Dage.

Himmelske Dage er en kirkefestival, der sætter fokus på livets store spørgsmål. Du kan opleve over 400 events om tro, samfund, debat og meget mere. Kirkefestivalen finder sted i Kristi himmelfartsferien den 26 maj – 29. maj 2022 i Roskilde. Billetter til festivalen og arrangementet købes via himmelskedage.dk

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-7-2024
11.00-16.00