Roskilde Museum skaber udstilling til børn sammen med børnehavebørn

Af: Louise Graa Christensen

31.08.2022

Børnehuset Spirebakken har som et af de første trin i samarbejdet været på besøg på Roskilde Museum for at blive klogere på, hvad et museum er og for at opleve de rum, som børnene og museet sammen skal skabe udstilling i. Foto: Kristian Grøndahl

Med udstillingen MIG & MIN BY! lader Roskilde Museum børn og deres fantasi fylde. For udstillingen skal skabes i tæt samarbejde med børnehavebørn, som både skal udvælge historiske genstande fra museets rige samling og medbringe deres egne skatte, der skal indgå på lige fod. Museumsinspektøren ser frem til at blive klogere på børnenes perspektiv.

Når børn senere på efteråret træder ind ad døren til udstillingen MIG & MIN BY!, skal det være en oplevelse, der adskiller sig fra den, børn ofte har af museer. Nemlig bygninger fyldt af gamle ting, der ikke taler til dem. Det vil udstillingen gøre op med. Det er nemlig en udstilling for børn, der bliver lavet sammen med børn.

”Vi skal være et museum for både store og små, så børn skal ikke være på sidelinjen, når de besøger os. Med MIG & MIN BY! vil vi se tingene fra børnenes perspektiv, og det er ikke nok at forsøge at gætte sig til, hvad det er”, siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Netop derfor bliver udstillingen skabt i samarbejde med børnene i den lokale børnehave Spirebakken. Børnene får lov at udvælge genstande fra Roskilde Museums samling, og de medbringer en ting fra deres eget liv, som fortæller en historie – for eksempel et stykke legetøj. Alle genstandene udvælges med tanke på deres by. Derudover får børnene mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøj – til. 

Museumsudstillinger kan gå hen over hovedet på børn

Ifølge Dorthe Godsk Larsen er der flere gode grunde til, at det er vigtigt, at børnene får en god oplevelse, når de begiver sig på museum.

”Ofte går museumsudstillinger hen over hovedet på børn, men selv helt små børn skal føle sig hørt og have medbestemmelse. Oplever de for mange museumsbesøg, der ikke taler til dem eller opleves kedelige, kan det præge dem senere i livet. Og det er ærgerligt, for museer skal være et vedkommende sted, hvor end man er i livet”, siger hun.

Hun understreger, at gode oplevelser også er centralt, hvis børnene skal udvikle sig til kulturelle medborgere, der kender byernes fælles historie og kulturarv.

En spændende proces

For Dorthe Godsk Larsen bliver det en spændende og lærerig proces at skabe udstillingen sammen med børnene.

”De er nogle fantastiske betragtninger, de kommer med, for de opfatter tingene helt anderledes, end voksne”, siger hun.

”Forleden var der et barn, der spurgte mig, hvorfor tingene på museet var i fængsel. Her tænkte han på montrerne, og det er virkelig interessant. Når børnene med denne udstilling får lov at udvælge genstande, der taler til dem, og må inddrage deres egne ting, opdager de forhåbentlig, at ting godt kan fortælle en historie, selvom de er ”i fængsel”.” 

Dorthe Godsk Larsen fortæller, at arbejdet med udstillingen ikke kun en proces, hvor børnene lærer om deres by og museumsverdenen. Det er også en udfordring og læreproces for museet til brug i fremtidige udstillinger.  

”Jeg glæder mig rigtig meget til at se det endelige resultat af udstillingen, for vi kan gøre os en masse tanker om, hvad børn synes er spændende, men både som museumsfolk og voksne kan vi have nogle ’blind spots’. Derfor er det så vigtigt at tage børnenes stemme alvorligt.” 

Interessant og vigtigt projekt

Udstillingen er for børn i alderen 2-10 år og deres familier plus forløb for børnehaver og 0. klasser. Og Christina Breinholt Schou, der er dagtilbudschef i Roskilde Kommune, ser også frem til, at udstillingen åbner. 

”Set fra min stol er det enormt vigtigt at tage udgangspunkt i børnenes perspektiv. Med udstillingen vil Roskilde Museum både i udviklingen og afviklingen tage afsæt i børnenes oplevelser af deres by – hvad enten det er Roskilde, Jyllinge eller en tredje by. Det, at børnene bliver medskabere af udstillingen, adskiller sig fra, hvad vi ellers ser på museer, og det er interessant og ligger helt i tråd med de ambitioner, vi har for de pædagogiske tilbud her i kommunen”, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen peger også på, at udstillingen peger ind i daginstitutionernes mål om at styrke børnenes kulturelle medborgerskab og forståelse af byen som et historisk fællesskab: 

”Med MIG & MIN BY! vil vi inkludere og involvere børnehavebørnene, så deres stemme bliver hørt, og de oplever museet som et flerstemmigt sted, hvor de oplever, at de har medbestemmelse.” 

 

FAKTA


  • Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum.
  • MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder, som har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-6-2025
11.00-16.00