UNDERVISNING
Her på siden finder du oversigt over undervisningsforløb på Roskilde Museum samt i Roskilde Domkirke.
booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid, og hav de informationer klar, der findes i formularerne herunder.
INFORMATION OM AFTALE VEDR. GRATIS UNDERVISNING
I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning på hverdage i tidsrummet kl. 9-14, på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet, Sankt Laurentius samt Lützhøfts Købmandsgård. Endvidere tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.
I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning på hverdage i tidsrummet kl. 9-14, på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Sankt Laurentius, Domkirkemuseet samt Lützhøfts Købmandsgård. Endvidere tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.
INFORMATION OM AFTALE VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER
Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 4 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.
Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.
Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk
Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 4 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.
I skoleåret 2023 tilbydes:
1.3.23 kl. 9.30-11.30 Byvandring i Middelalderens fodspor 3.-6. kl. Læs mere her på siden.
UNDERVISNINGSFORLØB PÅ ROSKILDE MUSEUM
FORVANDLINGER – Historier om affald og genbrug for børn
Fag: Natur/Teknik
Praktisk:
Varighed 1½ time
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner jf. aftale om gratis undervisning.
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
Forvandlinger er en udstilling om affald og det aftryk mennesker har sat og fortsat sætter igennem det affald vi skaber. Affald kan være en ressource, noget vi kan fortælle historie ud fra, det kan være bæredygtigt, farligt, forgængeligt og noget vi aldrig kan komme af med. I særudstillingen sætter vi fokus på den aktuelle problematik omkring forbrug, klima og menneskets rolle heri. For vi mennesker har altid sat aftryk i form af det affald vi skaber. Derfor kan vi ud fra affaldet fortælle historier om fortidens mennesker og noget om os selv i dag.
I forløbet undersøger vi vores affaldsadfærd og hvordan det har ændret sig igennem årenes løb. Vi vil i undervisningen og målrettet børnene blandt andet snakke om ressourceudnyttelse fx hvordan man før i tiden udnyttede hele dyret – både kød, knogler, hår og hud. Vi skal også arbejde med, hvordan affald har ændret sig gennem tiden og hvordan man før og nu har håndteret affald og brugt de ressourcer man havde. Vi kommer også ind på, hvor produkter kommer fra.
Forvandlinger – Historier om affald og genbrug for børn Kan bookes tirs.-fre. i tidsrummet 9-14.
Book dit forløb på tlf. 51 70 70 71 eller mail booking@romu.dk.
FORVANDLINGER – Affaldets historie og aftryk
Klassetrin: 3.-6. klasse
Fag: Natur/Teknik og historie
Praktisk:
Varighed 1½ time
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner jf. aftale om gratis undervisning.
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
Forvandlinger er en udstilling om affald og det aftryk mennesker har sat og fortsat sætter igennem det affald vi skaber. Affald kan være en ressource, noget vi kan fortælle historie ud fra, det kan være bæredygtigt, farligt, forgængeligt og noget vi aldrig kan komme af med. I særudstillingen sætter vi fokus på den aktuelle problematik omkring forbrug, bæredygtighed, klima og menneskets rolle heri. For vi mennesker har altid sat aftryk i form af det affald vi skaber. Derfor kan vi ud fra affaldet fortælle historier om fortidens mennesker og noget om os selv i dag.
I forløbet undersøger vi vores affaldsadfærd og hvordan det har ændret sig igennem årenes løb. Vi vil i undervisningen tale om ressourceudnyttelse og bæredygtighed fx hvordan man før i tiden udnyttede hele dyret – både kød, knogler, hår og hud. Vi skal også arbejde med, hvordan affald har ændret sig gennem tiden og hvordan man før og nu har håndteret affald og brugt de ressourcer man havde. Vi kommer også ind på, hvor produkter kommer fra og udviklingen fra råstof til produkt og bæredygtighedsperspektivet.
Forvandlinger – affaldets historie og aftryk.
Kan bookes tirs.-fre. i tidsrummet 9-14.
Book dit forløb på tlf. 51 70 70 71 og på mail booking@romu.dk.
MIG & MIN BY – Medium og Ultra
Målgruppe: Børnehave og 0.-1. klasse
Fag: Kulturel opmærksomhed, kulturelt medborgerskab.
Praktisk:
Varighed 1 time (medium) eller 2½ timer (ultra)
Periode: 25. oktober 2022-26. maj 2023
Pris: 675 kr. (Mediumforløbet) og 900 kr. (Ultraforløbet). Gratis for skoler i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommuner ifølge aftale.
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
Nu kan du kravle igennem Roskildes kloakker og undersøge, hvad arkæologerne har fundet dernede under brostenene. På torvet kan du servere pølser for dine venner, eller du kan bygge et urværk af farvestrålende ”bolchetandhjul” i butikken. Mulighederne er mange i ”Mig og min by”, hvor du går på opdagelse i Roskildes historie krydret med børnebogsforfatter og illustrator Rasmus Bregnhøis fantasifulde univers.
Når du booker forløbene modtager I et eksemplar af Rasmus Bregnhøis fortællebog ”Skygningernes forunderlige rejse gennem byen – eventyr og ideer til at udforske din egen by”.
Udstillingen er støttet af Nordeafonden og skabt af Museum Vestsjælland og Varde Museerne.
Til udstillingen kan du booke to forløb:
Mig & Min By – Mediumforløbet
Med museets formidler som guide besøger og opdager I udstillingen Mig og min by.
Varighed 1 time
Mig & Min By – Ultraforløbet
Med museets formidler som guide besøger I både udstillingen Mig og min by samt går en kort tur i byen, hvor vi finder spor fra byens historie.
Varighed 2½ time inkl. 30 min. pause eller fordelt på to dage á 1 time pr. dag
Begge forløb kan bookes tirs.-fre. i tidsrummet 9-14.
Book dit forløb på tlf. 51 70 70 71 og på mail booking@romu.dk.

NÅR KLOKKEN RINGER IND
”En skoledag i år 1900” foregår i Roskilde Museums skolestue med pulte, anskuelsestavler mm. Skolestuen giver gode muligheder for et historisk undervisningsforløb, som det kan have udspillet sig i årene omkring 1900 under anvendelse af datidens læringsmetoder og undervisningsmaterialer. Museets lærer står for dagens undervisning, og denne bestemmer hvilke fag, og i hvilken rækkefølge disse kommer, men stikordene er: salmesang og Fadervor, dansk læsning/skrivning, regning og tabeltræning, bibelhistorie, historie og geografi. Formålet med forløbet er, igennem et historisk scenarie, at give eleverne praktisk erfaring med og viden om børne- og skoleliv for cirka hundrede år siden.
Praktisk:
Varighed 2 timer.
Kan bookes på tir.-fre. kl. 9-14.
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
STORHED OG FALD
I dette forløb får eleverne en introduktion til Roskildes historie i middelalderen, hvor byen i 1100- og 1200-tallet var en velstående by og et magtcenter for konge og kirke. I 1300- og 1400-tallet vender udviklingen, da rigets økonomiske og politiske tyngdepunkt rykkes mod øst til Øresund. Med reformationen går det for alvor ned ad bakke og byen beskrives i 1600-tallet som en helt almindelig provinsby.
Vi starter i museets middelalderudstilling og slutter ved Skt. Laurentii Kirkeruin, som ligger på Stændertorvet i Roskilde blot 300 meter fra museet.
Praktisk:
Varighed 1 ½ time.
Kan bookes tirs.-fre. i tidsrummet 9-14.
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
BYVANDRING I MIDDELALDERENS FODSPOR
Roskilde var i middelalderen en af Sjællands vigtigste byer. Byen domineredes af kirker og klostre, og byens kilder forsynede indbyggerne med frisk drikkevand. Middelalderbyvandringen begynder i Roskilde Museums middelalderudstilling, hvor vi kort taler om byens middelalderlige historie og ser på nogle af de originale genstande fra tiden. Herefter går turen til nogle af Roskildes kendte og mindre kendte steder. Vi kommer blandt andet forbi Sct. Ibs Kirke og Sankt Hans Kilde, og på byens centrale torv ser vi nærmere på Skt. Laurentii Kirke. På turen får eleverne indblik i byens historie lige der, hvor begivenhederne fandt sted.
Praktisk:
Varighed 2 timer.
Kan bookes tirs.-fre. kl. 9-14
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
HAR DU SOMMERFUGLE I MAVEN?
Trin: 4. – 6. klasse. Fag: Dansk og Dansk som andetsprog. Sprogskoler, modtagehold, asylhold
Mange ordsprog og talemåder har en god baggrundshistorie, som vi med hjælp af fortællinger, gamle lege, aktiviteter og genstande visualiserer og sætter fokus på. Med inddragelse af det historiske ophav, bevægelse og aktiviteter bliver almindelige talemåder, udtryk og ordsprog konkrete for eleverne. Vi skal bl.a. arbejde med udtryk som ”at skyde papegøjen”, ”Tampen brænder”, ”en klods om benet”, ”krybe til korset”, ”at have en kæphest” og ”at gå under jorden”.
Undervisningsforløbet på museet er udviklet som en del af et Længerevarende læringsforløb til mellemtrinnet og modtageklasser om talemåder og ordsprog. Inden besøget på museet skal eleverne have arbejdet med talemåder og ordsprog – se forløbsplan i lærervejledningen.
Forløbet er udviklet i et lærende partnerskab mellem ROMU, Roskilde bibliotekerne, Himmelev skole og Hedegaardene skole.
Praktisk:
Varighed 1½ time.
Kan bookes tirs.-fre. i tidsrummet kl. 9-14
Mødested: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
UNDERVISNINGSFORLØB I ROSKILDE DOMKIRKE
MARGRETE 1. - LIV OG TRO I MIDDELALDEREN
Undervisningsforløbet tager eleverne med på en rejse tilbage til Roskilde i middelalderen. De oplever datidens magtelite og får et personligt og sanseligt kendskab til tidens tro og kirkevæsen. Forløbet består af dialog- og “hands-on” baseret introduktion til middelalderen samt et postløb, hvor eleverne arbejder i mindre grupper om at løse en række forskelligartede opgaver. Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne et indblik i Danmarks middelalder og øge deres kendskab til især Margrete 1. og Roskilde Domkirke.
Praktisk:
Varighed: 1½ time.
Forløbet kan bookes mandage, tirsdage kl. 10.15-14, onsdage kl. 10.15-11.45 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10.15-14.
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.
VORES VERDENSARV
Verdensarv er historier og steder, der har været med til at forme det samfund, vi er en del af i dag. UNESCO har udpeget næsten 1000 forskellige steder i verden, som er vigtige i fortællingen om vores verdensarv. Men hvorfor er netop Roskilde Domkirke blevet udnævnt som verdensarv? Hvorfor skal vi passe særligt godt på den?
I omvisningen vil eleverne høre om blandt andet Roskilde Domkirkes mere end 1000-årige historie. I de kongelige kapeller, kirkerummet og domkirkemuseet præsenteres eleverne for de konkrete genstande, elementer og steder, som danner grundlaget for, at netop domkirken er blevet udnævnt som verdensarv.
Som forberedelse til forløbet anbefales det at benytte kapitlerne “Intro” og ”Fortællingen om dig” før undervisningsforløbet og kapitlerne “Fortællingen om Danmark” og “Fortællingen om Verden” efter undervisningsforløbet.
Du finder kapitlerne i undervisningsmateriale her under.
Praktisk:
Varighed: 1½ time. Forløbet kan bookes mandage og tirsdage kl. 10-14, onsdage kl. 10-11.30 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10-14.
Pris: 900 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.
ROSKILDE DOMKIRKE I 1000 ÅR
Eleverne besøger Roskilde Domkirke og Domkirkemuseet og hører om domkirkens spændende historie, bl.a. som kongelig gravkirke. Vægten lægges på de katolske og protestantiske ritualer, kirkerummet og de ændringer, der kom i forbindelse med trosskiftet.
Praktisk:
Varighed: 1 time. Forløbet kan bookes mandage og tirsdage kl. 10-14, onsdage kl. 10-11.30 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10-14.
Mødested: Roskilde Domkirke ved våbenhuset.
Pris: 675 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.
Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.
En del af ROMU
Undervisning på Roskilde Museum og i Roskilde Domkirke tilrettelægges og formidles af ROMUs skoletjeneste. Skoletjenesten varetager også undervisning på flere museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. På disse besøgssteder er der også mulighed for at booke spændende og lærerige undervisningsforløb. Læs om disse her: