Roskilde passer på kulturarven: taget på Roskilde Museum restaureres

Af Linda Corfitz Jensen

01.09.2021

Tæppe workshop

Chef for teknik og bygninger i ROMU, Morten Nielsen, glæder sig over, at kommunen tager hånd om de historiske bygninger, der huser Roskilde Museum. Foto: Stine Blegvad/ROMU.

Historien lever i bygninger, og oprindelige velbevarede bygninger kan derfor være en stor del af oplevelsen for museumsgæster, der gerne vil møde fortiden. Som på Roskilde Museum, hvor en igangværende restaurering af taget betragtes som en kæmpe gave fra Roskilde Kommune.

Et par montrer står mærkeligt tomme, og midlertidige støvvægge i finér danner ydervæggen i et par udstillingsrum på 2. og 3. sal af Roskilde Museum. De støvafskærmende vægge står som en kontrast til museumsoplevelsen. De er midlertidige og kun opsat med et praktisk formål, i modsætning til enhver anden afkrog af udstillingerne, hvor der er kælet for historien, oplevelsen, fortællingen og autenticiteten.

Støvvæggene har fundet vej til udstillingslokalerne af en god grund. For de dækker effektivt af for et stort restaureringsarbejde, som skal sikre, at også kommende museumsgæster kan få den fulde oplevelse i en bygning, der i sig selv emmer af historie.

Råd gemt i tømmeret

Arbejdet foregår i tagkonstruktionen i Liebes Gaard, en længe i den karré, som udgør Roskilde Museum. Oprindeligt var det blot planen at fæstne tagstenene til bygningen for at undgå flyvende tagsten ved en stærk storm. Men i forbindelse med undersøgelserne fandt arkitekten, bygherren og håndværkerne råd, svamp og rådborebiller i det originale tømmer, og det stod klart, at der var behov for en større indsats. Det fortæller Steen Holdt fra Roskilde Kommune Ejendomme. Siden 2007 har bygningskonstruktøren blandt andet været ansvarlig for at passe på Liebes Gaard. 

Arbejdet med at restaurere tagkonstruktionen blev påbegyndt i foråret. Ud over arbejdet med at ”binde” de røde vingeteglsten er man i gang med at genopbygge taget – i konsultation med Slots- og Kulturstyrelsen – efter forskrifter fra landets førende eksperter i restaurering og bygningsbevaring. I samme ombæring bliver tredjesalen ombygget og restaureret.

Roskilde Kommune prioriterer at bevare kulturarven

Alle bygninger i museumskarréen er ejet af Roskilde Kommune, som dermed har ansvaret for at bevare kulturarven i form af de fredede bygninger. De seneste år har kommunen afsat mange midler til restaureringen af museets bygninger. Ud over det nuværende arbejde er museets længe bestående af en bindingsværksbygning fra 1800-tallet også blevet restaureret i de senere år, og det gamle pakhus med museets indgangsparti, Sukkerhuset, fik en overhaling i 2009.

Steen Holdt har været med i alle restaureringerne af museet de senere år: 

“Jeg har sat en stor ære i lige netop Roskilde Museum, det har været en stor interesse for mig. Med taget har vi været hele vejen rundt og får dermed restaureringen af museets karré afsluttet.”

En vigtig del af oplevelsen

Chef for teknik og bygninger hos ROMU, Morten Nielsen, påskønner, at Roskilde Kommune passer så godt på bygningerne:

“Vi er meget glade for at fremvise fint restaurerede bygninger, for det er en del af museumsoplevelsen, at de er så velholdte og autentiske. Eksempelvis har kommunen fået en farvekonservator til at finde de rigtige farver. Alt er så originalt, som det kan lade sig gøre,” siger Morten Nielsen.

Liebes Gaard blev bygget i 1802. Takket være de omhyggelige restaureringer af det store ildsted, de massive plankegulve, stukken i loftet og de kraftigt farvesatte vægge kan museets gæster opleve en bygning og byggestil, som stammer helt tilbage fra en tid, hvor Danmark havde en enevældig konge. 

Passer på det, som er tilbage

Men hvorfor er det så vigtigt for kommunen at passe godt på kulturarven?

“Det er vigtigt for sammenhængskraften i et samfund, at vi passer på vores kulturarv. Roskilde Kommune har ikke så mange ældre fine og bevaringsværdige bygninger tilbage, foruden de gamle kirker. Vi skal derfor værne om de gamle bygninger. Mange købstæder var hårdhændede med at rive gamle bygninger ned i 60’erne og 70’erne. Derfor skal vi passe på de tilbageværende,” siger Steen Holdt fra Roskilde Kommune Ejendomme. 

Roskilde kommune passer ikke kun godt på den kulturarv, hvor Roskilde Museum lejer sig ind. Også det nyligt restaurerede lille brøndhus med udskårne ornamenterede træsøjler på Lille Maglestræde og det gamle Rådhus på Stændertorvet med de restaurerede gyldenlædertapeter er eksempler på bygnings-kulturarv, som kommunen har taget hånd om.

2 for 1 i hele september

På grund af ombygningen kan du hele september gratis tage en ledsager med på Roskilde Museum. To gæster skal altså blot indløse én billet for at få adgang til udstillingerne.

Tilbuddet gælder til og med 29. september.

Herefter åbner den nye særudstilling ”Forvandlinger – fortællinger om affald”

Tæppe workshop

Tagkonstruktionen i Roskilde Museums ene længe er ved at blive restaureret. Under arbejdet er mindre dele af udstillingen lukket ned, og derfor tilbyder museet adgang for to personer per billet. Foto: Linda Corfitz Jensen/ROMU.

Tæppe workshop

Mødet mellem midlertidige praktiske håndværksinstallationer og det restaurerede interiør i Liebes Gaard, bygget i 1802, med blandt andet original farve på væggene. Foto: Linda Corfitz Jensen/ROMU.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

læs mere
Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen fra Roskilde erobrede verden

Klemmen, den simple hverdagsting udbredt i milliardvis, er faktisk et ganske moderne hjælpemiddel. Men hvad gjorde man før? Og hvordan overtog klemmen hele verden på rekordtid? Svaret findes delvist i Roskilde. Ny spotudstilling på Roskilde Museum åbner 27. juni og sætter lys på klemmens historie.

læs mere
Grundlovsdag på Roskilde Museum

Grundlovsdag på Roskilde Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

En ”simpel blyklump” åbner døre til Roskildes fortid

Fundet af en lille blyklump på Sortebrødre Plads i Roskilde rummer en helt særlig historie. Blyklumpen har nemlig vist sig at være et segl fra middelalderen, der har siddet på et brev fra paven i Rom. Roskilde Museums nye spotudstilling viser, hvordan en enkelt genstand fortæller en vigtig historie om Roskildes forbindelse til Europa i middelalderen. Udstillingen åbner den 28. marts.

læs mere
X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.23-4-2024
11.00-16.00