MELLEM KREML OG COCA-COLA

– Nedslag i den Kolde Krigs historie på Roskilde Museum i 2019

Mellem Kreml og Coca Cola

Roskilde Museum sætter i 2019 spot på en af de største internationale konflikter i nyere tid med stort arrangementsprogram om den Kolde Krig. Det sker under overskriften ‘Mellem Kreml og Coca Cola – nedslag i den Kolde Krigs historie’

I år er det 30 år siden, Berlinmuren faldt. Det var det første, vigtige skridt til den Kolde Krigs afslutning. Forud gik mere end fire årtier med kolossal international konflikt. Forholdet mellem de to stormagter, Sovjet og USA var så fastfrosset, at den Kolde Krig let kunne være blevet meget varm. Atomtruslen hang over hovedet på folk i det daglige – også her i Roskilde.

2019 er ikke kun mærke-år for Berlinmurens fald, men også for en lang række vigtige begivenheder under den Kolde Krig, som både på nationalt og på internationalt plan fik afgørende betydning for konfliktens udvikling:

For 70 år siden, i 1949, tiltrådte Danmark NATO – For 60 år siden, i 1959, kom Coca-Cola til Danmark – for 50 år siden, i 1969, nåede rumkapløbet sit højdepunkt, da amerikanske astronauter som de første satte fod på Månen – For 40 år siden, i 1979, udbrød der krig  i Afghanistan og for 30 år siden, i 1989, faldt Berlinmuren.

De fem årstal er nøgle-år i Roskilde Museums store arrangementsprogram om den Kolde Krig i 2019. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til museets historier – og til roskildensernes personlige historier.

I foråret 2019 sætter vi de første årtier af den Kolde Krig under luppen. I efteråret fortsætter vi med 1970’erne og 1980’erne og deltager i markeringen af Berlinmurens fald.

 

PROGRAM EFTERÅRET 2019

IVAN - OG PUTIN - VED HVOR DU BOR!

FOREDRAG V. NIELS JENSEN

Det var ikke kun tyskerne, som kunne ånde lettet op den 9. november 1989 med murens fald og afslutningen af Den kolde krig. Danskerne kunne sænke paraderne og slappe af igen.

Efter Den kolde krig er flere tidligere, klassificerede rapporter og dokumenter blevet offentliggjort. Nogle af dem viser ikke bare, at Danmark var i de sovjetiske tanker men, at Roskilde, ifølge den polske general Zygmont Duszynski, faktisk var udset som mål for atomangreb.

Foredraget ”Ivan – og Putin – ved hvor du bor” omtaler verdens største hemmelige kortlægningsprojekt udført i Sovjetunionen og angrebsplanerne mod Sjælland – herunder atombomberne mod Roskilde.

Niels Jensen, er forhenværende taktisk efterretningsofficer, ingeniør, journalist og forfatter af bøger om militære emner. Niels Jensen fortæller om nogle af de scenarier Sovjet-unionen havde planlagt for Danmark i tilfælde af, at Den kolde krig skulle bliver varm og her har Roskilde en ikke så ubetydelig rolle. Niels Jensens kilder består af en tophemmelig og nu afklassificeret rapport fra CIA om Warszawapagtens planlægning mod Danmark og dels hans egne oplevelser med dansk kontraspionage mod polske spioner, der interesserede sig overordentligt meget for kirkerne i Ølsemagle, Gammel Havdrup og Snoldelev. Hvorfor de to gulkalkede og den hvidkalkede kirke var så interessante for de polske efterretningsofficerer, kan Niels Jensen fortælle os meget mere om den 11. september på Roskilde Museum.

Tid, pris, sted
11. september, kl 19:00 – 21:00
75 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

HVIS KRIGEN KOMMER!

FRYGT, BESKYTTELSE OG FÆLLESSANG

Trusselbilledet i Danmark ændrede sig markant efter Murens fald i 1989 og senere ved Sovjetunionens opløsning i 1991. Det betød bl.a., at civilforsvaret stort set blev afviklet i løbet af 1990’erne.

De store mængder af udstyr til at sikre civilsamfundets overlevelse i tilfælde af krig blev solgt. Det var alt fra biler og uniformer til storkomfurer og hygiejnebind. Civilforsvarets kaserner blev lukket og de ca. 100 kommunale kommandocentraler blev taget ud af funktion. En af dem ligger i Roskilde.

Opførelsen af kommandocentralen under Klostermarksskolen i Roskilde blev påbegyndt i 1962 – samme år pjecen “Hvis krigen kommer” blev husstandsomdelt. Op gennem 1950’erne havde USA og Sovjetunionen iværksat prøvesprængninger af kraftigere og kraftigere atomvåben, og det skabte en verdensomspændende frygt for atomkrig.

Laura Maria Schütze, museumsinspektør på Roskilde Museum, vil fortælle om kommandocentralen i Roskilde og det trusselbillede, den er rundet af. Bagefter er der mulighed for at komme ind og se Centralen. Vi sørger efterfølgende for en forfriskning til at smøre stemmebåndende med, inden vi i fællesskabets ånd synger fyraftenssange fra Civilforsvarets sangbog. Til at spille og synge for har vi pianist og sanger Michael Lindberg med os. 

Tid, pris, sted
12. september, kl 16:00 – 17:30
25 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
OBS: MØDESTED: Kongebakken 19, 4000 Roskilde

Arrangementet er støttet af Roskilde Kommunes Musikbypulje.

HVIS KRIGEN KOMMER... VIRKER TELEFONEN SÅ?

I de årtier, der gik forud for 1989, forberedte det danske samfund sig på, at Den kolde krig kunne blive varm. En kritisk rygrad i samfundet – dengang som i dag – var kommunikationssystemerne.

Derfor planlagde de danske telefonselskaber og Post- og Telegrafvæsenet, hvordan telesystemerne kunne sikres og opretholdes selv i tilfælde af et atomangreb fra fjenden i Øst. Med Sanne Aagaard Jensen, ph.d. i historie, dykker vi ned i Den kolde krigs atomfrygt og ser på, hvordan den globale politiske konflikt også satte et helt konkret aftryk på telekom-munikationen i Danmark.

Sanne Aagaard Jensen har forsket i, hvordan kommunikation blev en central sikkerhedspolitisk faktor under Den Kolde Krig ved ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation. I foredraget vil Sanne Aagaard Jensen tage os med tilbage til den tid, hvor staten havde monopol på at drive kommunikation og give perspektiver på nutidens dis-kussioner om kritisk infrastruktur og 5G-netværk.

Tid, pris, sted
18. september, kl 19:00 – 21:00
75 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

EUROPAS MAGISKE FORÅR - 1989

FOREDRAG V. LEIF DAVIDSEN

Denne november er det 30 år siden Berlin-muren faldt – symbolet på slutningen af Den kolde krig. Det er derfor også i november, at vi afslutter vores foredragsrække Mellem Kreml og Coca-Cola, med et brag af et foredrag med Leif Davidsen.

Dramatikeren og frihedshelten Vaslav Havel sagde, at begivenhederne i 1989 skete så hurtigt, at ingen politologiske hastighedsmålere kunne følge med. Begivenhederne begyndte i Polen i februar med nogle øjensynligt uskyldige rundbordssamtaler mellem den kommunistiske regering og den ulovlige frie fagforening Solidaritet. Den 9. november faldt Berlin-muren, og i slutningen af året var Øst og Centraleuropa endegyldigt forandret og kommunismen lagt i graven.

Forfatter og journalist Leif Davidsen dækkede de monumentale forandringer for DR. Han tager i foredraget udgangspunkt i sine egne oplevelser fra reportagerejser i Øst- og Centraleuropa, hvor de fredelige revolutioner på nær i Rumænien, i det magiske år for tredive år siden, ændrede vores verden radikalt.

Tid, pris, sted
20. november, kl 19:00-21:00
75 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Tidligere afholdte arrangementer i foråret 2019

1949: HANS HEDTOFT OG DANMARKS VEJ TIL NATO

FOREDRAG V. POUL VILLAUME, PROFESSOR, SAXO-INSTITUTTET, KU

30. januar kl. 19-21

1949: TYSKLANDS DELING OG OPRETTELSEN AF DDR

FOREDRAG V. KARL CHRISTIAN LAMMERS, LEKTOR EMERITUS, KU

6. februar kl. 19-21

ASTRONAUTSKOLE

VINTERFERIE PÅ MUSEET

11.-15. februar og 18.-22. februar.

1959: DA COCA-COLA KOM TIL DANMARK

FOREDRAG V. NILS ARNE SØRENSEN, PROFESSOR, SYDDANSK UNIVERSITET

6. marts kl. 19-21

1959: OPRETTELSEN AF SF

FOREDRAG V. MORTEN THING, KULTURHISTORIKER

3. april kl. 19-21

1969: FØRSTE MAND PÅ MÅNEN – DEN KOLDE KRIGS ULTIMATIVE ODYSSÉ

FOREDRAG V. MICHAEL LINDEN-VØRNLE, ASTROFYSIKER, DTU SPACE

I 1969 satte mennesket for første gang fod på Månen. Det skete i rammen af NASAs Apollo-projekt, der var en enorm videnskabelig og teknologisk kraftpræstation. I virkeligheden var det dog ikke videnskaben, der stod i centrum, men derimod storpolitikken. Rejsen til Månen var et vigtigt slag i den kolde krig; en teknologisk magtdemonstration, der satte modstanderen på plads.

Tid, pris, sted
12. juni kl. 19:00 – 21:00
75 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3

Mellem Kreml og Coca-Cola

Til top
X
Åbent i dag
d.3-6-2020
11.00-21.00