Ny podcast: Oplev Roskildes religionshistorie fra et kvindeperspektiv

Hvad kan fortidens kvinder lære os om religion i samfundet og det at være kvinde i dag? Museumsinspektør, ph.d., Laura Maria Schütze dykker ned i byens historie og taler med lokale kvinder og kvindelige eksperter om netop det spørgsmål.

Af: Line Welle Jervin
23.05.2022
Hør museumsinspektør, ph.d., Laura Maria Schütze fortælle om podcasten her. Podcastens første afsnit kan du lytte til allerede nu her på hjemmesiden og der, hvor du plejer at lytte til podcast. Video: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, ROMU.

 

”I podcasten skal vi tale om noget af det, jeg synes er aller mest interessant, nemlig Roskildes religionshistorie og hvordan forskellige kvinder gennem tiden har været med til at forme byen til det, den er i dag,” fortæller Laura Maria Schütze.

Det kommer til at handle kvindedrab og mirakler, om at være kvinde og kampen for retten til at være katolik eller muslim i et protestantisk samfund. Og så skal vi selvfølgelig tale om Margrete 1, og hvordan hendes utrolige begravelse i Roskilde Domkirke blev skæbnesvanger for hele byen.

[Artiklen fortsætter under afsnittene] 

 

Hør afsnit 1 i podcastserien Kvindernes Domkirkeby nedenfor.

 

Hør afsnit 2 i podcastserien Kvindernes Domkirkeby nedenfor.

 

Hør afsnit 3 i podcastserien Kvindernes Domkirkeby nedenfor.

Hør afsnit 4 i podcastserien Kvindernes Domkirkeby nedenfor.

 

Vi ønsker med podcasten er at udbrede viden om Roskildes mangfoldige religiøse kulturarv set fra historiske og nulevende kvinders point of view. Formatet er en blanding mellem spændende lokalhistoriske fortællinger og interviews med fremtrædende kvinder – enten lokale eller eksperter -, der har en særlig viden om religion, Roskildes historie eller nutidige emner og problemstillinger, der relaterer sig til det at være kvinde både førhen og i dag

Podcasten består af fire afsnit, der kan høres her på hjemmesiden eller der, hvor du lytter til podcast. Hjemmesiden opdateres løbende med afsnittene, og første afsnit kan du lytte til allerede nu.

Podcasten er produceret og redigeret af Line Welle Jervin, ROMU.

Podcasten er en del af forsknings- og formidlingsprojektet Religion – Levende Kulturarv, som er blevet til med støtte fra Velux Fonden. Du kan læse mere om projektet på https://samtidsreligion.au.dk/religion-levende-kulturarv.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.24-4-2024
11.00-21.00